Marketing X Business

Dajana Švraka Milutinović za Marx.ba: Uloga proteina u ishrani u procesu pripreme za vantjelesnu oplodnju

Marx.ba

Dajana Švraka Milutinović: Magistar farmacije, master ishrane i suplementacije @dashinasuperhrana

Stiže nam jesen, a sa njom i nove odluke i novi procesi. Kako birati i šta izabrati od hrane kako bi se spremili za proces VTO, dijelim s vama u ovom tekstu.

Prva stvar, uživajte u ovom suncu koje još traje, ljubavi, dobroj energiji, jer na kraju sve kreće i završava iz glave. Kupite vitamin D iz sunca jer nam je on jedan od odlučujućih faktora u uspjehu ovog procesa.

Treće, birajte mudro hranu, posebno sad po povratku s odmora i obavezno primijenite savjete koje ću vam dati kroz ovaj tekst, jer vam je to korak bilže cilju.

Balansirana ishrana igra ključnu ulogu u optimizaciji plodnosti, posebno kod osoba koje prolaze kroz vantjelesnu oplodnju. Dok su različiti nutrijenti važni, proteini imaju poseban značaj u ishrani i određene implikacije tokom pripreme za VTO. Ovaj put želim da vam istaknem važnost proteina u vašoj ishrani i zašto je važna prilikom procesa pripreme za vantjelesnu oplodnju.

Zašto su nam proteini toliko važni? Protein je osnovni makronutrijent koji igra vitalnu ulogu u reproduktivnom zdravlju. On služi kao građevinski materijal za ćelije, tkiva i hormone, uključujući one koji su uključeni u reproduktivni sistem. Protein je neophodan za proizvodnju enzima, hormona i strukturnih komponenti koje su ključne za zdrave jajne ćelije, spermatozoide i razvoj embriona. Adekvatan unos proteina je važan za podršku optimalne plodnosti i uspješnih rezultata vantjelesne oplodnje, i to sve češće vidimo i čujemo kroz nove studije.

Unos proteina povezan je sa poboljšanim kvalitetom jajnih ćelija i zdravljem spermatozoida. Proteini visokog kvaliteta pružaju esencijalne aminokiseline koje podržavaju rast i razvoj jajnih ćelija i spermatozoida. Ove aminokiseline učestvuju u sintezi i popravci DNK, što je ključno za očuvanje integriteta genetskog materijala. Unošenjem dovoljne količine proteina, osobe mogu poboljšati kvalitet i sposobnost svojih jajnih ćelija i spermatozoida, povećavajući šanse za uspješnu oplodnju i razvoj embriona.

Dajana Švraka Milutinović

Protein ima značajnu ulogu u regulaciji nivoa hormona, koji su ključni za reproduktivnu funkciju. Hormoni poput folikulstimulišućeg hormona (FSH), luteinizirajućeg hormona (LH), estrogena i progesterona su važni za menstrualni ciklus i ovulaciju, kao i sam proces VTO. Hrana bogata proteinima pomaže održavanje stabilnih nivoa hormona i podržava njihovo pravilno funkcionisanje, što doprinosi reproduktivnom zdravlju i plodnosti.

Pored svega navedenog hrana bogata proteinima često je bogata hranjivim sastojcima i pruža širok spektar esencijalnih vitamina i minerala koji su neophodni za ukupno zdravlje. Pored podrške plodnosti, adekvatan unos proteina doprinosi održavanju zdrave tjelesne težine, promoviše optimalnu metaboličku funkciju i podržava imuni sistem. Dobro nahranjen organizam je bolje opremljen da se nosi sa fizičkim i emocionalnim zahtjevima tretmana plodnosti, uključujući i sam process vantjelesne oplodnje. Zbog dovoljne količine protena nećemo imati one ispade prejedanja i nepotrebnog unosa slatkiša i hrane koja nam može samo odmoći u ovom procesu. Na taj način pozitivno utičemo i na prateća oboljenja koja su često uzrok steriliteta, kao što su insulinska rezistencija, PCOS i problem sa štitnom žlijezdom.

Gdje u hrani možemo pronaći proteine i kroz koje namirnice da ga unosimo više?

Da biste osigurali adekvatan unos proteina, važno je uključiti različite izvore u ishranu. Dobra hrana bogata proteinima uključuje nemasno meso, perad, ribu, jaja, mliječne proizvode poput grčkog jogurta, urde, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke. Biljni izvori proteina, poput graha, leće, kinoe, mogu biti odličan izbor za osobe koje slijede vegetarijansku ili vegansku ishranu. Da bi vam sve ovo više približila dajem vam i primjer jednodnevnog jelovnika.

Doručak:
gluten free hljeb s avokadom i kuhanim jajima

Užina:
Šaka badema i bobičasto voće

Ručak:
Grilovana pileća prsa sa kinoom i pečenim povrćem, sa salatom rukola.

Popodnevna užina:
Štapići krastavca sa humusom.

Večera:
Pečeni losos sa šparglama i velika porcija salate sa maslinovim uljem.

Ovo je sjajan period kad možemo više da se posvetimo sebi, ishrani i novim odlukama. Mediteranska ishrana je najviše istraživana ishrana kroz medicinske studije i pokazala je mnogo uspjeha za podsticanje plodnosti.

Ono što želim na kraju da dodam da su i medicinske studije pokazale i znatno veći upjeh i vantjelesnoj trudnoći kao i trudnoće prirodnim putem ako se poveća unos proteina kroz hranu, a najbolji rezultati bili su kod žena koje su unosile više porcija ribe i kroz istu unosile najviše proteina u ishrani.

Zato drage moje, u šoping po ribu i do slijedećeg teksta i malih tajni plodnosti, bacite se na posao, i da ste mi korak bliže vašem najvažnijem cilju.

Dajana Švraka Milutinović, Magistar farmacije, master ishrane i suplementacije

@dashinasuperhrana