Marketing X Business

Kako je Rupert Murdoch izgradio medijsku imperiju koja se proširila svijetom

N. D.

(Izvor: Medium)

Počevši od dvije male australijske novine, Rupert Murdoch je izgradio medijsku imperiju koja se proširila širom svijeta. Kombinacijom preuzimanja rizika, nemilosrdnosti, spremnosti na dugu igru ​​i oštrog instinkta, postao je dominantna prisutnost u novinama, TV-u, filmovima, knjigama i internetu širom svijeta. Kao rezultat toga, Murdoch je stekao značajan politički utjecaj, koji je koristio da ojača svoje poslovne interese i – povremeno – da podstakne vlade u smjeru koji je on favorizirao.

Ambiciozni političari kao što je Tony Blair tražili su njegovu podršku, vjerujući da ta podrška može značiti razliku između pobjede i poraza na izborima. Kritičari Murdocha optužili su ga za snižavanje medijskih standarda i zloupotrebu moći, ali čak su i oni morali priznati da je posvećen ulaganju u novinarstvo.

Samo u Velikoj Britaniji ulio je milione funti u svoje novine – The Times, The Sunday Times, The Sun i The News of the World – i svoju satelitsku televizijsku mrežu Sky. U više navrata koristio je strategiju preuzimanja tabloidnih novina, pretvarajući ih u trgovce novca, a zatim koristio profit da podupire prestižnije, ali manje unosne projekte. Murdoch je dvaput transformirao britanski medijski krajolik, prvo razbijanjem dominacije štamparskih sindikata sredinom 1980-ih, a zatim razvojem izuzetno uspješne višekanalne plaćene televizije.

(Izvor: Medium)

Ali njegov utjecaj se protezao daleko šire, uzimajući u obzir vodeće američke novine i televizijske stanice, Star TV u Aziji i web stranicu MySpace. Njegova akvizicija prestižnog Wall Street Journala 2007. godine pozdravljena je kao veliki udar suočen sa protivljenjem značajnih dijelova američkog medijskog establišmenta. A najavu 2009. da će se njegove novine suprotstaviti konsenzusu i početi naplaćivati ​​ljudima da ih čitaju na internetu, neki su smatrali hrabrim potezom koji bi mogao spasiti kvalitetno novinarstvo od izumiranja.

Mastilo je teklo venama Keitha Ruperta Murdocha od malih nogu. Rođen je u Melburnu, Australija, 11. marta 1931. u porodici vodećeg australskog vlasnika novina Sir Keitha Murdocha. Murdoch se školovao na Geelong Grammar, jednoj od najprestižnijih privatnih škola u Australiji, i Worcester koledžu na Univerzitetu Oxford, prije nego što je radio kao reporter i podurednik u Daily Expressu u Londonu.

Vratio se u Australiju kada mu je otac umro 1952. godine, ostavljajući mu Adelaide News i Sunday Mail. Neumorni poduzetnik koristio je dva naslova kao odskočnu dasku, povećavajući njihov tiraž i profit kako bi mogao kupiti druge novine, pokrenuti nove i preći na TV i radio. Do svoje 33. godine osnovao je prve nacionalne novine u Australiji, The Australian, i posjedovao je druge naslove uključujući Daily Mirror i Sunday Mirror u Sydneyu, Sunday Truth u Brisbaneu, Sunday Times u Perthu i News u Darwinu. Bio je i predsjednik Southern Television Corporation i vlasnik dvije radio stanice.

Prvi upad Murdocha na britansku medijsku scenu dogodio se 1969. godine nakon što je zamoljen da pomogne u borbi protiv ponude Roberta Maxwella za kontrolu nad najprodavanijim britanskim novinama News of the World. Ovaj poduhvat je bio uspješan i Murdoch je na kraju posjedovao 40 posto dionica nedjeljnog tabloida. Ubrzo je otkupio još 11 posto da bi postao kontrolni dioničar.

Kasnije te godine australijski magnat je kupio The Sun, koji je tada umirao na nogama, za 250.000 funti. Sa svojom oštrom komercijalnom pronicljivošću, i izdašnim komadima humora, seksa i sporta, Murdoch je preobrazio bolesne novine u jedan od najpopularnijih i najprofitabilnijih tabloida u historiji. The Sun je brzo počeo da prodaje i, pod uredništvom Kelvina MacKenziea, od 1981. do 1994. postao je list o kome se najviše pričalo u Britaniji.

Jedna od njegovih najavanturističkijih kockanja bila je premještanje proizvodnje svojih londonskih novina iz njihovog dugogodišnjeg doma u Fleet Streetu u Wapping na East Endu. Murdoch je bezuspješno pregovarao s štamparskim sindikatima nekih šest godina prije nego što je u januaru 1986. organizirao zapanjujuću tajnu akciju do nove fabrike u Wappingu. Njegova akcija izazvala je nasilnu industrijsku akciju godinu dana i dovela do bojkota njegovih novina Laburističke partije. Neki od njegovih novinara odbili su da rade u “Tvrđavi” Wapping, nazvanoj tako jer je bila okružena bodljikavom žicom i sigurnosnim kamerama.

Mjesecima su preostali zaposleni morali da se autobusima dovoze i izlaze iz fabrike u vozilima sa zacrnjenim staklima dok su ih sindikalni protesti vrijeđali. Murdoch je na kraju pobijedio u borbi, donoseći modernu kompjutersku tehnologiju u britansku novinsku industriju i utrvši put za pokretanje The Independenta 1986. godine, a 1989. preduzetnik je pokrenuo satelitsku televiziju Sky, koja je tada nudila samo četiri kanala, koji su se slijedeće godine spojili sa rivalskim British Satellite Broadcastingom i formirali BSkyB.

BSkyB je pokazao ogroman uspjeh, proširivši se na stotine kanala i ostvarivši veliki profit od pretplatnika privučenih popularnim ponudama kao što su ekskluzivne utakmice Premijer lige uživo. Murdoch je prvi put ušao na američko medijsko tržište 1973. godine kupovinom dva lista u San Antoniju u Teksasu.

(Izvor: Medium)

Njegovi američki poduhvati su uključivali novi sedmični tabloid, National Star, kao i New York Post, Chicago Sun-Times, Village Voice i New York magazin. Uzevši američko državljanstvo 1985. godine kako bi se pridržavao zakona o vlasništvu nad medijima, ugradio je Fox TV u jednu od najvećih američkih televizijskih mreža.

Njegova medijska interesovanja proširila su se izvan engleskog govornog područja, uključujući Sky Italia, Sky Deutschland i Asia’s Star TV. Murdoch je bio praktičan vlasnik, često je govorio svojim urednicima kako njihove novine trebaju biti organizirane i raspoređene. On je u britanskoj parlamentarnoj istrazi 2007. godine priznao da je vršio uređivačku kontrolu u The Sunu i News of the World nad “glavnim pitanjima” – poput toga koga će podržati na općim izborima i politici u Evropi – ali je insistirao da se nikada nije miješao u preuzeti The Times i The Sunday Times.

Murdoch je također postao poznat po svojoj otvorenoj odbrani načina na koji je vodio svoje poslovanje. Kada su ga optužili da snižava standarde novina, rekao je da oživljava naviku čitanja novina među milionima ljudi iz radničke klase koji su napustili novine za TV. Kada ga je Britansko vijeće za štampu osudilo zbog objavljivanja memoara Christine Keeler, djevojke koja je bila u središtu skandala John Profumo, on je uzvratio: „Ako će se Vijeće za štampu ponašati kao ruka establišmenta, ja neću obraćati pažnju na to.”

Njegova politika smanjenja cijene The Timesa naljutila je njegove britanske novinske rivale, posebno The Independent, i čak je dovela do debata u parlamentu.

Ali kritike su samo učinile Murdocha odlučnijim da nastavi slijediti svoje instinkte i nastaviti da se opire regulatorima, beskorisnim političarima i konkurenciji.

Ime učenice Milly Dowler, koja je imala 13 godina kada ju je ubio Levi Bellfield u jugozapadnom Londonu 2002. godine, može opsjedati britansku novinsku industriju općenito, a posebno Murdocha. Novine News of the World pristupile su govornoj pošti na mobilnom telefonu ubijene tinejdžerke, a poruke su obrisane kako bi se oslobodio prostor za nove.

Poznate ličnosti, članovi kraljevske porodice i političari tvrdili su da su žrtve hakovanja telefona u novinama, ali sve štetniji bijes i osuda zbog skandala doveli su do toga da je Murdoch zatvorio 168-godišnji tabloid u julu 2011. Urednik lista i privatni istražitelj čak su osuđeni za presretanje telefonskih poruka i proveli su neko vrijeme u zatvoru. „Ponizan i veoma potresen“ Murdoch se izvinio porodici Dowler na sastanku u Londonu. Napisao je izvinjenje zbog „ozbiljnog nedjela“.

Murdoch je priznao da su napravljene greške zbog skandala kada se pojavio pred zastupnicima u Commons Commons Culture, Media and Sport Committee. Više puta se izvinio.

Godine 2023., američki interesi Murdocha bili su u centru pažnje zbog tužbe za klevetu koju je podnijela kompanija za glasačke mašine Dominion protiv Fox Newsa zbog navoda u eteru da su predsjednički izbori 2020. ukradeni od Donalda Trumpa.

Murdoch, koji je, prema sudskim dokumentima, opisao tvrdnje kao “stvarno lude”, bio je pošteđen potrebe da svjedoči na sudu nakon što je Fox pristao platiti Dominionu 787,5 miliona dolara u konačnoj nagodbi.

Murdoch se ženio četiri puta i ima četiri kćerked i dva sina. U prvom braku dobio je prvo dijete, Pru, prije nego što se razveo 1966. Troje djece koje je dobio sa njegovom drugom suprugom – Elisabeth, Lachlan i James – poslano je na različite ispostave njegovog korporativnog carstva. Široko se pretpostavljalo da će ga jedan od njih naslijediti i postojale su beskrajne spekulacije unutar i izvan njegove holding kompanije News Corporation o tome ko je bio favorit u bilo kojem trenutku.