Marketing X Business

"Žena decenije" Dragana Đermanović za Marx.ba: Sarajevo je danas bilo centar digitalne transformacije

N. D.

(Izvor: Marx.ba)

Doktorica Dragana Đermanović je savjetnica na polju digitalne transformacije, predavačica i preduzetnica proglašena za “Ženu decenije u oblasti društvenih mreža i liderstva” na intenacionalnom Ženskom ekonomskom forumu u Nju Delhiju. Proglašena za jednu od TOP 100 preduzetnica Evrope u Berlinu, a listu na kojoj se našla potvrdio je najčuveniji američki poslovni magazin Forbes.

Ona je danas u Sarajevu bila jedan od panelista na drugoj IDT konferenciji (Industrial Digital Transformation 2023), a iznijela je i svoje impresije za Marx.ba.

– Ono što smo zaključili je da je Sarajevo danas bilo centar transformacije i promjene u smislu digitalnih tehnologija i načina razmišljanja. Čovjek je mjera tih promjena. Transformacije su kao set promjena uz korištenje digitalnih tehnologija moguće prvenstveno jer čovjek prihvata prilike i poslovne mogućnosti, bilo da je on generalni direktor srednji menadžer, vlasnik ili da upravlja sistemom. To je veoma teško zato što smo suočeni sa različitim političkim, geopolitičkim i ekonomskim izazovima, ali svako od nas treba da uočava i koristi tehnološke alate koji mogu da unaprijede naš biznis i učine proizvode konkurentnijim, a kvalitet onoga što dajemo našim kupcima još boljim. Idealno za manje novca, rekla je Đermanović.

Kako je naglasila, mnogo toga se može se pokrenuti i ovakvim konferencijama.

– Na ovakvom mjestu, kada se okupe predstavnici institucija, ovakva vrsta i kvalitete pokrovitelja, predstavnici ambasada, ovako izuzetni ljudi i govornici koji dijele prvenstveno iskustva i znanja, kreiramo i transformaciju ili promjenu, ili započinjemo proces u kojem će i biznis, samim tim i društvo kako Bosne i Hercegovine tako i šire biti bolje, naglasila je Đermanović za Marx.ba.