Marketing X Business

Nakon što je Mercedes objavio novosti: Kako novi automobili sami plaćaju gorivo

Marx.ba

(Izvor: Autoevolution)

Novi modeli Mercedesa moći će sami platiti račun za gorivo na benzinskoj pumpi, ali naravno – s vašom karticom. Kako će sve funkcionirati?

Nakon točenja goriva, vozač će na zaslonu vidjeti količinu natočenog goriva i iznos računa. Nova aplikacija Mercedes pay+ pretvorit će automobil u uređaj za plaćanje i to putem otiska prsta u samom automobilu. Senzor otiska prsta integriran u novi multimedijalni sustav MBUX, a plaćanje se zatim vrši debitnim i kreditnim karticama Mastercard.

Mercedes je prva marka koja je ponudila ovakvu uslugu na tržištu. Studija koju je provela njemačka firma za istraživanje tržišta GfK u ime Mastercarda pokazuje da bi otprilike polovica ispitanika u dobi od 18 do 39 godina naručivala i plaćala usluge i robu direktno iz automobila.

Kada vozač dođe do povezane benzinske pumpe i ugasi motor, usluga Mercedes me Fuel & Pay automatski će se pokrenuti na glavnom ekranu. Nakon pokretanja, vozač može jednostavno odabrati odgovarajuću benzinsku pumpu. Čak i prije točenja goriva, sistem će izračunati maksimalnu ukupnu količinu na temelju trenutne cijene goriva i količine goriva kada je spremnik pun.

I umjesto da autorizira plaćanje putem mobilnog uređaja, vozač će svoju transakciju dovršiti putem otiska prsta. Nakon točenja goriva, vozač će na zaslonu vidjeti količinu natočenog goriva i iznos računa.

Plaćanje će se izvršiti automatski, a vozač će moći napustiti benzinsku pumpu bez potrebe da hoda do blagajne. Račun se zatim šalje kupcu e-poštom.

Beskontaktno plaćanje putem Mercedes me Fuel & Pay i senzora otiska prsta sada je moguće na više od 3.600 benzinskih pumpi u Njemačkoj. Uz Mastercard, i Visa kartice su aktivirane za digitalno plaćanje putem Mercedes pay+. Plaćanje otiskom prsta iz automobila uskoro će se proširiti na druge usluge povezane s vozilima i na druga evropska tržišta.