Marketing X Business

Aerodrom Mostar imao najprometniji januar u posljednjih deset godina

Marx.ba

(Izvor: Aerodrom Mostar)

Aerodrom Mostar zabilježio je najprometniji početak godine, prevezavši 778 putnika tokom prvog mjeseca 2024. godine.

Ovaj aerodrom ubilježio je najbolji januar u više od deset godina i značajno poboljšanje u odnosu na pet putnika 2023. i šest u 2022. godine.

Aerodrom trenutno opslužuje Croatia Airlines iz Zagreba, a Air Serbia će početi sa radom iz Beograda u aprilu, dok SkyAlps će pokrenuti letove iz Verone i Minhena krajem aprila, kao i iz Rima početkom maja.

Svi redovni letovi koji se održavaju iz Mostara trenutno su subvencionirani od strane lokalnih vlasti.

– Mostar je godinama stagnirao i padao. Jedno vrijeme uopšte nije imao letova. Sada nešto leti Croatia Airlines, međutim oni su se za godinu pred nama ozbiljno potrudili. Novi direktor je dao puno sebe i dovukao je za sada dva prijevoznika. Prvo je SkyAlps koji je jedna stvarno kvalitetna kompanija i koja će pokrenuti četiri linije iz Mostara, prema Rimu, Minhenu, Veroni i Bariju i sve te linije će sigurno biti hiper dobro popunjene i donijet će Mostaru značajan broj putnika.

Konačno pred potpisivanjem je i ugovor sa Air Srbijom tako da će Mostar imati i njhova tri leta, a ozbiljno se pregovara sa LOT-om. Postoji velika šansa da dođu oni sa letom za Varšavu. U tom slučaju Mostar će imati nekih šest, sedam linija, sa nekakvih 16 do 17 dnevnih polazaka što je stvarno značajna i respaktablina brojka. Još da se vrati Eurowings, što itekako planira Mostar, posebno jer je popunjenost tih aviona prema Dizeldorfu i Štutgartu izvanderdna. Prema njihovim podacima imala je 98 posto. I još ako tu dodamo ove chartere koje su do sada imali, može se govoriti da je realna brojka da Mostar pređe 100.000 putnika. Nije to isplativa cifra, ali nakon 20.000 putnika koliko su imali prošle godine, to bi bila stvarno značajna brojka. reako je Alen Šćuric. ugledni hrvatski analitičar u nedavnoj analizi rada Aerodroma Mostar za Marx.ba.

sarajevo tourism sumit vertical banner
Partneri

Povezani članci