Marketing X Business

Ako tražite trening na kojem ćete se pošteno oznojiti i zabaviti, trebate isprobati spinning

Marx.ba

(Foto: The Frisky)

Kada je u pitanju fizička aktivnost, za održavanje motivacije često ključ leži upravo u unošenju raznolikosti u rutinu. Jedan od načina da to postignete je uvođenjem novih metoda treninga. Ako više ne znate koje nove metode biste isprobali, možda je vrijeme da pokušate sa spinningom. Spinning, ili indoor biciklizam, je grupni kardio trening koji podrazumijeva vožnju posebne vrste bicikla u mjestu, u teretani ili fitness studiju, uz muziku. U posljednjih nekoliko godina upravo ovaj trening postao je jako popularan.

Spinning je vrsta grupnog kardio treninga koja se fokusira na rad mišića cijelog tijela. Radi se o treningu na posebnoj vrsti bicikla, a vodi ga instruktor. Ono što ovaj trening izdvaja od ostalih je dinamična atmosfera u kojoj osim motivacijskih uzvika trenera, dobivate motivaciju i od ostalih u prostoriji.

Spin me around

Spinning je odličan način da poboljšate kondiciju i izdržljivost. Vožnja bicikla uključuje rad svih mišićnih grupa, posebno nogu, stražnjice i trupa, što dovodi do jačanja mišića bez povećanja mase. Također, spinning je efikasan trening za sagorijevanje kalorija. Intenzivni intervali vožnje na različitim nivoima otpora stimuliraju metabolizam i omogućavaju sagorijevanje kalorija i nakon završetka treninga.

Implementacija spinninga u vašu fitness rutinu je prilično jednostavna. Kao i sa svakim treningom, počnite s jednim ili dva treninga sedmično, postepeno ih povećavajući kako se vaša kondicija bude poboljšavala.

Mental strenght booster

Osim navedenih fizičkih benefita, spinning ide korak dalje. Ovakva vrsta treninga također pruža i mentalne benefite. Vježbanje u grupi može smanjiti stres, poboljšati raspoloženje i povećati osjećaj blagostanja. Uz to, spinning može biti odličan način za izgradnju mentalne snage jer zahtijeva koncentraciju i upornost tokom treninga. Također, to što gledate druge oko sebe kako prolaze kroz isti napor, samo vam dodatno daje snagu i motivaciju.

Ako želite osvježiti svoju fitness rutinu, te implementirati novu vrstu treninga, spinning je možda pravi izbor za to.

Povezani članci