Marketing X Business

Analiza: Adria regiju čeka solidan rast

Bloomberg Adria

(Foto: Wallpaperboat)

U Adria regiji može se očekivati solidan rast bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini pod utjecajem snažne domaće potražnje, rastućih plaća te infrastrukturnih investicija, naročito u Sloveniji i Hrvatskoj, smatraju analitičari Bloomberg Adrije.

Događaji kao što je Expo 2027 u Srbiji osnažit će ekonomske aktivnosti, a oporavak inozemne potražnje dati poticaj izvozu iz regije.

Također smatraju da će fiskalna politika ove godine ostati ekspanzivna uslijed javnih investicija i socijalnih izdataka, čemu u prilog ide i održavanje izbora, no zbog fiskalne konsolidacije potrošnja će se smanjiti u idućoj. Za investicije će ključan biti priljev novca iz evropskih fondova, naročito u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a budžetski deficiti ostat će upravljivi.

Monetarne politike širom Adria regije će popuštati kako se očekuje da Evropska centralna banka smanji kamatnu stopu za 50 baznih bodova do kraja godine, a centralne banke Srbije i Sjeverne Makedonije će se slično ponašati kako se inflacija stabilizira.

Tokom ove i iduće godine stopa inflacije će se, smatraju analitičari Bloomberg Adrije, stabilizirati na nižim nivoima, ali će i dalje biti pod pritiskom domaće potražnje i rasta plaća, naročito u sektoru usluga. Slovenija i BiH će imati umjerenu inflaciju od dva do tri posto, a Hrvatska i Sjeverna Makedonija bi mogle imati više stope zbog snažne potražnje i turizma. U Srbiji bi prosječna stopa ove godine mogla biti 4,7 posto s tendencijom daljnjeg slabljenja.

Kada se radi konkretno o BiH u analizi se kaže da bi trebala ostvariti rast od 2,8 posto. Ta zemlja, ocjenjuju analitičari, zbog popriličnog bazena nezaposlenih i relativno niskog nivos plaća ostaje atraktivno odredište za direktna strana ulaganja koja onda jačaju proizvodnju, zaposlenost i izvoz. Za iduću godinu prognoziran je rast od tri posto.

Povezani članci