Marketing X Business

Trenutno jedna od najtraženijih vještina na tržištu rada: Satnica se penje i preko 150 eura

Marx.ba

(Foto: The Minority mindset)

Freelance platforma Upwork nedavno je objavila popis najtraženijih vještina na tržištu rada za 2024. godinu na temelju zarada freelancera.

Da bi sastavili popis, Upworkovi stručnjaci analizirali su koje vještine postaju traženije na tržištu rada iz godine u godinu, a koje gube na popularnosti, pojasnila je Margaret Lilani, potpredsjednica Odjeljenja za isporuku talenata u toj kompaniji za CNBC.

Među najtraženijim vještinama našli su se marketing na društvenim mrežama, računovodstvo i virtuelna asistencija, a posebno tražena ove godine je i analiza podataka.

Inače, analitičari podataka proučavaju sirove podatke o poslovanju, uključujući prodaju, posjećenost mrežnih stranica i regulatorne rizike te donose uvide o tome kako poboljšati poslovanje kompanije.

– Njihov posao ima velik utjecaj na poslovne procese, kazala je Vicki Salemi, stručnjakinja za zapošljavanje iz Monstera.

Takvi stručnjaci obično imaju diplomu iz područja računarske nauke ili statistike ili pak položen online kurs putem univerziteta, Googlea ili Coursere.

Svoju ekspertizu na Upworku naplaćuju do 156 eura po satu.

Analiza podataka je vještina koja se kontinuirano razvija, pogotovo s procvatom umjetne inteligencije (AI) u posljednje vrijeme.

– Iako ta vještina na tržištu rada nije novost, danas se svodi na “korištenje umjetne inteligencije za dublje, brže i šire pronalaženje uvida. Najbolji analitičari podataka na tržištu zbog toga su oni koji pri obavljanju posla znaju vješto iskoristiti mogućnosti AI alata koji se “razvijaju ludom brzinom” o poslovanju, tumači Lilani.

Povezani članci