Marketing X Business

Apple električni automobil ostaje samo ideja

Marx.ba

(Izvor: Youtube)

Apple će ugasiti svoj tim koji radi na električnim automobilima, pod nazivom Special Projects Group, objavili su svjetski mediji.

Vijesti signaliziraju da će Apple prestati sa svojim tajnim naporima da napravi automobil koji će biti konkurent Tesli. Program je zapošljavao hiljade zaposlenika, ali se nikad nije uklapao u Appleovu osnovnu djelatnost elektronike i online usluga, te je pokrenuo pitanja o tome koje bi kompanije Apple koristio za proizvodnju automobila.

Izvještaji o Appleovoj ambiciji da napravi automobil prvi put su se pojavila 2014. nakon što je kompanija zaposlila automobilske inženjere i druge talente iz automobilskih kompanija. Bilo je nekoliko javnih naznaka o planovima kompanije, ali Apple je upravljao programom u kojem su autonomni automobili u vlasništvu Applea opremljeni senzorima i kojima su upravljali sigurnosni vozači vozili po području zaljeva San Francisca.

Odjeljenje je imalo nekoliko reorganizacija tokom godina, uključujući otpuštanja 2019., kada su zaposlenici premješteni u različite dijelove kompanije. Neki Appleovi zaposlenici u automobilskom odjelu kompanije mogli bi preći u tim za generativnu umjetnu inteligenciju, piše Bloomberg.

Dionice Applea porasle su oko 1 posto nakon ove vijesti.

Inače, kompanija ima i druge projekte vezane uz automobilsku industriju, uključujući svoj softver CarPlay orijentiran na infotainment.

Povezani članci