Marketing X Business

As iz Tešnja dao ponudu za preuzimanje preostalog udijela u Vispaku

Marx.ba

(Foto: Vispak/Facebook)

AS iz Tešnja objavio je ponudu za preuzimanje preostalog udjela u Vispaku čime bi postao stopostotni vlasnik ove kompanije.

Osnovni kapital Vispaka iznosi 15,2 miliona KM, koji je podijeljen na 1.522.311 redovnih (običnih) dionica, nominalne vrijednosti 10 KM po dionici. AS je vlasnik 1.446.653 redovnih (običnih dionica) sa pravom glasa, što čini 95,03 posto od ukupnog broja dionica sa pravom glasa. Broj dionica koje su predmet ponude je 75.658 ili 4,96 posto dionica Vispaka.

Ponuda za preuzimanje je upućena svim dioničarima Vispaka. AS će kupiti i dionice na kojima je zasnovano neko opterećenje (založno pravo, pravo plodouživanja, pravo trećih lica na vrijednosnim papirima i drugi tereti), odnosno ograničenja prava iz vrijednosnih papira – dionica, samo ako dioničar u periodu trajanja ponude za preuzimanje u Registru vrijednosnih papira u Federaciji Bosne i Hercegovine provede postupak brisanja zasnovanog založnog prava.

Ponuđena cijena iznosi 15 KM po dionici, što predstavlja 150 posto nominalne vrijednosti dionice Vispaka, a novac je uplaćen na račun Registra vrijednosnih papira.

Rok trajanja ponude za preuzimanje je 28 dana, a počinje teći od dana objavljivanja ponude za preuzimanje u dnevnim novinama. Ako su ispunjeni svi uslovi iz ponude, rok za plaćanje deponovanih dionica iznosi sedam dana od dana isteka roka trajanja ponude za preuzimanje.

U ponudi se navodi da je cilj sticanje stopostonog vlasništva te da se ne očekuje da će preuzimanje uticati na promjenu poslovanja Vispaka osim u pravcu razvoja s obzirom da AS već posjeduje 95 posto udjela. Također, ne očekuje se da će ponuda imati uticaja na dosadašnje planove poslovanja niti na politiku zapošljavanja i radnopravne statuse radnika. AS nema namjeru vršiti promjene u vezi s upravom i nadzornim odborom.

Vispak je prošlu godinu završio s 3,2 miliona dobiti, što je za 68,2 posto više u odnosu na 2022. godinu. Prihodi su rasli za 4,6 posto, a rashodi za 1,5 posto. Dionicama Vispaka se posljednji put trgovalo na Sarajevskoj berzi 13. februara, po cijeni od 15 KM.

Kompanija Vispak osnovana je 1972. godine kao firma čija je osnovna djelatnost prženje i pakovanje sirove kafe. U narednim decenijama firma je izrasla u jednu od najvećih prehrambenih kompanija u BiH, čiji obim aktivnosti uključuje proizvodnju, preradu, pakovanje i trgovinu prehrambenim proizvodima. Dio AS Group postala je 2010. godine, a već godinu kasnije kompanija je predstavila 20 novih proizvoda koji su obuhvatili sve proizvodne programe Vispaka.