Marketing X Business

Banke u FBiH ostvarile neto dobit od 520 miliona KM u 2023. godini

Bloomberg Adria

(Izvor: Društvene mreže)

Ukupan prihod banaka sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2023. godini iznosio je 1,485 milijardi KM. Neto dobit u naznačenom periodu iznosila je 520 miliona KM.

Banke sa sjedištem u FBiH su u 2023. godini ostvarile 915,4 miliona KM prihoda od kamata i sličnih prihoda. Od operativnih prihoda, najveći prihodi su došli od naknada za izvršene usluge.

Ukupni rashodi iznosili su 1,016 milijardi KM. Najveći dio rashoda čine troškovi plaća i doprinosa.

U sektorskoj strukturi ukupnih kredita banaka sa sjedištem u FBiH 49,9 posto čini stanovništvo, a 43,1 posto privatna poduzeća i društva.  

Ukupna bruto izloženost po svim nivoima kreditnog rizika pravnih osoba dosegao je 8,76 milijardi KM. Sektor trgovine na veliko i malo te popravak motornih vozila i motocikala se najviše zadužio. Slijedi ga sektor prerađivačke industrije.

Kod stanovništva ukupna bruto izloženost po svim nivoima kreditnog rizika iznosi 8,7 milijardi KM. Od toga na opću potrošnju otpada 78,49 posto. Na stambenu izgradnju je potrošeno 20,45 posto tih sredstava.

Amina Durmo Trlin, članica uprave ProCredit banke, govorila je za Start Bloomberg Adrije, gdje je navela da je u prošloj godini bankarski sektor svjedočio značajnim promjenama, posebno u kontekstu rasta kamatnih stopa.

Globalni ekonomski poremećaji uzrokovali su povećanje inflacije, no lokalno tržište u Bosni i Hercegovini nije u potpunosti osjetilo taj efekt. Razlog leži u strukturi izvora finansiranja, gdje se banke uglavnom oslanjaju na lokalne izvore, poput depozita stanovništva i kompanija.

Također, niska uključenost stanovništva i kompanija u finansijska tržišta rezultirala je sporijim rastom kamatnih stopa na depozite u poređenju s EU i regionalnim trendovima.

Prosječne ponderirane kamatne stope nа kredite banaka sа sjedištem u FBiH na kratkoročne kredite za privredu su iznosile 2,12 i 2,34 posto (nominalna kamatna stopa i efektivna kamatna stopa). Za stanovništvo su pak zabilježene više nivoe kamatnih stopa.

Ponderirane kamatne stope na dugoročne kredite za privredu su iznosile 3,61 posto (NKS) i 3,88 posto (EKS). Kod stanovništva su ponderirane kamatne stope iznosile 5,08 i 6,45 posto.

Najveći broj poslovnih jedinica u FBiH ima UniCredit Banka, dok najveći broj bankomata posjeduje Raiffeisen Bank. Ukupan broj bankomata u FBiH je 1.279.

Prema stepenu stručne spreme u bankama u FBiH najviše je zaposleno osoba s visokom stručnom spremom i srednjom stručnom spremom. Ukupan broj zaposlenika u bankama sa sjedištem u FBiH iznosi 6.563.