Marketing X Business

Bezos, Nvidia, Open Ai i Microsoft ulažu u kompaniju koja radi humanoidnog AI robota

Marx.ba

(Izvor: West observer)

Jeff Bezos i Nvidia pridružili su se OpenAI-u i Microsoftu u podržavanju kompanije za koju smatraju da će uskoro postati jednorog, a koja radi na humanoidnom robotu koji bi trebao biti novi korak u pronalaženju novih aplikacija za umjetnu inteligenciju.

kompanija naziva Figure AI prikupila je do sada 675 miliona dolara kako bi napravila svog robota koji nalikuje čovjeku, dok se sama kompanija već sad procjenjuje na vrijednost od 2 milijarde dolara.

Preko svoje firme Explore Investments LLC, Bezos je uložio 100 miliona dolara, Microsoft ulaže 95 miliona dolara, dok Nvidia i fond povezan s Amazon.com Inc. osiguravaju svaki po 50 miliona dolara, kažu stručnjaci upoznati sa situacijom.

U kompaniji Figure AI inženjeri rade na robotu koji izgleda i kreće se poput čovjeka te se nadaju kako bi roboti mogli biti nova stepenica za industriju umjetne inteligencije, omogućujući joj da primijeni vrhunsku tehnologiju na zadatke u stvarnom svijetu. Iz firme kažu kako se nadaju da će njihov humanoidni robot nazvan Figure 01, moći obavljati opasne poslove koji nisu prikladni za ljude te da će njegova tehnologija u budućnosti ublažiti nedostatak radne snage.

Osim navedenih tehnoloških kompanija, u projekt su uključene i druge velike firme poput Intel Corpa. koji je do sada uložio oko 25 miliona dolara, dok je LG Innotek dodao još 8,5 miliona dolara. No, to nije sve, Samsung je također uložio oko 5 miliona dolara, Parkway Venture Capital 100 miliona te  lign Ventures, koja osigurava 90 miliona dolara. ARK Venture Fund također učestvuje i ulaže 2,5 miliona dolara, dok Aliya Capital Partners ulaže 20 miliona dolara. Ostali ulagači uključuju Tamarack s 27 miliona dolara, Boscolo Intervest Ltd., s ulaganjem od 15 miliona dolara i BOLD Capital Partners s  2,5 miliona dolara.

OpenAI, koji je u jednom trenutku razmišljao o kupovini Figurea, uložio je 5 milijuna dolara. Bloomberg News izvijestio je u januaru o rundi finansiranja, koja je započela s Microsoftom i OpenAI-jem kao početnim vodećim investitorima. Ta su velika imena pomogla privući priliv novca iz drugih entiteta te je u konačnici prikupljeno 675 miliona dolara što je značajno povećanje u odnosu na 500 miliona dolara koliko je u početku tražio Figure.

Prošlog maja, Figure je prikupio 70 miliona dolara u rundi finansiranja koju je vodio Parkway. U to je vrijeme glavni izvršni direktor Brett Adcock rekao kako se nadaju da će biti “jedna od prvih grupa koja je na tržište iznijela humanoida koji zapravo može biti koristan i obavljati komercijalne aktivnosti”.

Industrija AI robotike se u posljednje je vrijeme zahuktava. Ranije ove godine, norveški 1X Technologies AS, kojega također podržava Open AI, je prikupio 100 miliona dolara, dok Sanctuary AI iz Vancouvera također razvija svog humanoidnog robota nazvanog Phoenix. Tu je i nezaobilazna Tesla sa svojim Optimusom za kojega Musk kaže da je jedan od najvažnijih njegovih projekata.

Povezani članci