Marketing X Business

Grupa Zagrebačke banke povećala dobit, veliki doprinos UniCredit Bank d.d. Mostar

Marx.ba

(Izvor: Youtube)

Po podacima iz konsolidiranog, nerevidiranog finansijskog izvještaja, Grupa Zagrebačke banke je u prošloj godini ostvarila dobit poslije oporezivanja u iznosu od 509 miliona eura, što je za 261 milion eura ili 105,2 posto više u odnosu na 2022. godinu.

Rezultatu Grupe, kako se navodi, najviše su doprinijele Zagrebačka banka d.d., UniCredit Bank d.d. Mostar i UniCredit Leasing Croatia d.o.o.

Poslovni prihodi Grupe Zagrebačke banke lani su iznosili 959 miliona eura i u odnosu na godinu ranije veći su za 258 miliona eura ili za 36,8 posto, dok su troškovi poslovanja iznosili 333 miliona eura, što je više za 12 miliona eura ili 3,7 posto.

Neto prihod od kamata iznosio je 688 miliona eura, uz rast od 283 miliona eura ili 69,9 posto, neto prihod od provizija i naknada dosegnuo je 217 miliona eura, što je na godišnjem nivou više za deset miliona eura ili 4,8 posto, dok su neto dobit od trgovanja i ostali prihodi i rashodi iznosili 54 miliona eura, što je manje za 35 miliona eura ili 39,3 posto, podaci su iz izvještaja, piše Večernji.

– Ostvarili smo izvrsne rezultate te potvrdili zdrav rast u svim ključnim segmentima poslovanja i vodeću poziciju na tržištu. Poslovni prihodi su porasli, upravljanje troškovima je disciplinirano. Kapitalna i likvidnosna pozicija su snažne, imovina je dostatno pokrivena rezervacijama po kreditima, istaknuto je u nerevidiranom, nekonsolidiranom finansijskom izvještaju za prošlu godinu objavljenom na Zagrebačkoj berzi.

Povezani članci