Marketing X Business

Budućnost Applea: U planu je razvoj tri nova proizvoda

Marx.ba

(Izvor: Apple)

S modelom Vision Pro Apple je nakon dugo godina predstavio jedan proizvod iz potpuno nove kategorije uređaja, a za budućnost kompanija priprema još neke nove proizvode i novitete u kojima će fokus biti na umjetnoj inteligenciji i zdravlju.

Tako barem tvrdi Mark Gurman, analitičar s odličnim izvorima u Appleu. On je u svom sedmičnom newsletteru Power objasnio koje sve uređaje kompanija trenutno istražuje, odnosno koje bi nove uređaje mogla predstaviti u budućnosti.

Gurman naglašava kako su svi ti uređaji još u ranoj fazi istraživanja tako da Apple od njih s vremenom može odustati, a ako krenu s ozbiljnijim razvojem, na njihovo predstavljanje morat ćemo pričekati još neko vrijeme.

Jedan od takvih uređaja o kojima razmišljaju jest i pametni prsten. Takav prsten trebao bi biti namijenjen osobama koje ne žele nositi pametne satove, no žele iskoristiti tehnologiju za praćenje svog zdravlja i različitih parametara poput praćenja otkucaja srca i slično. Iako ta ideja u kompaniji postoji, čini se da Cook još nije dao zeleno svjetlo za razvoj takvog prstena, ali zbog konkurencije možda uskoro promijeni mišljenje. Podsjetimo, tokom ovotjednog mobilnog sajma koji se održava u Barceloni, Samsung bi trebao predstaviti svoj prvi pametni prsten.

Dok Appleu takav uređaj (još) nije na listi prioriteta, puno veći fokus stavili su na pametne naočale. Takva naočale, naglašava Gurman, neće biti jeftinija verzija modela Vision Pro s ekranima na kojima će se prikazivati sadržaj proširene stvarnosti, već naočale koje će biti slične onima kakve su razvile Meta i Ray-Ban. Takve naočale, dakle, nemaju poseban untrašnji ekran na kojem se pokazuje digitalan sadržaj, odnosno nema podršku za AR, ali zato imaju ugrađene kamere i asistenta baziranog na umjetnoj inteligenciji s kojim se može razgovarati.

Treći pametni nosivi uređaj koji se Gurman spomenuo odnosi se na verziju AirPodsa sa – slušalicama. Takav bi model dimenzijama trebao biti sličan aktualnim modelima slušalica, ali imat će ugrađene kamere niske rezolucije te podršku za umjetnu inteligenciju koje bi korisnicima trebale pomoći u njihovoj svakodnevici.

Sva ova tri spomenuta uređaja su tek u ranim fazama razmišljanja, odnosno razvoja i ako njihov razvoj ne bude išao u željenom smjeru, Cook ga uvijek može prekinuti. Ako kompanija nastavi s njihovom razvojem, pametni prsten, naočale i slušalice s kamerama sigurno ne treba očekivati u bliskoj budućnosti, već tek za koju godinu.

Povezani članci