Marketing X Business

Bh. kompanija GAT se širi na nova tržišta uz podršku EBRD-a

Marx.ba

(Foto: EBRD)

Kako je objavila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u industrijskom pejzažu Bosne i Hercegovine, jedna kompanija se ističe – GAT.

Specijalizirajući se za proizvodnju dijelova za avijaciju, motocikle, automobilsku industriju, rasvjetu, mjernu tehnologiju i medicinsku industriju, GAT je zauzeo poziciju. Sa ekspertizom za inkompjutersko numeričko upravljanje (CNC) glodanje, CNC tokarenje i zaštitu površine, usvojila je izvozno orijentisan pristup, isporučujući svoje specijalizovane proizvode u različite zemlje EU.

Sa radnom snagom od 125 predanih zaposlenika, od kojih su 22 posto žene, GAT se ponosi svojim najvišim menadžerskim timom koji uključuje rodnu ravnopravnost, a koji čini 50 posto žena. Međutim, GAT se ne odnosi samo na raznolikost, već na kvalitet, efikasnost i inovacije. GAT je prešao dug put od skromnih početaka sa samo jednom polovnom mašinom, poručuju iz EBRD-a.

Danas, kompanija ima flotu od oko 30 vrhunskih mašina za obradu metala za izradu vrhunskih aluminijumskih delova. Međutim, GAT je prepoznao da ima ključnu prazninu u svojoj mašineriji – odsustvo CNC mašine sposobne za brz, precizan i autonoman rad.

Odlučan da zadrži svoju vodeću poziciju na tržištu, GAT je donio stratešku odluku. Investirala je u novi CNC strug, uz podršku EBRD-a i Evropske unije (EU) u okviru programa Go Digital u BiH. Investicija ne samo da omogućava autonoman rad noću, već i povećava proizvodne kapacitete i otvara vrata novim tržišnim mogućnostima.

– Ova strateška investicija za nas je promjena u igri. Ona će pojednostaviti proizvodne procese, podići kvalitet proizvoda, omogućiti isporuku tačno na vrijeme i povećati automatizaciju proizvodnje. Prihvatanje automatizacije i digitalizacije ojačalo je našu konkurentnost, podstičući kontinuirani rast prometa i plata zaposlenih. Prihvatanje automatizacije i digitalizacije nije samo budućnost, radi se o tome da ostanemo ispred u sadašnjosti, objašnjava direktor kompanije Almir Gvožđar. “

Novonabavljena mašina može biti povezana sa centralnom baznom jedinicom i sistemom za praćenje rada u realnom vremenu, omogućavajući kompaniji da prati njen rad 24 sata dnevno, čime se optimizuje proizvodni proces.

Osim toga, digitalne informacije koje isporučuje mašina rezultiraju manjim i kraćim zastojima. GAT-ova predanost se tu ne završava. Kao čuvar životne sredine, daje prioritet održivosti u svim aspektima svog poslovanja. Nova investicija nije samo rast poslovanja, već doprinos zaštiti životne sredine smanjenjem otpada u proizvodnom procesu.

Manuela Naessl, šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, naglasila je vitalnu ulogu digitalne transformacije.

– Digitalizacija je od vitalnog značaja za mala i srednja preduzeća (MSP), omogućavajući povećanu efikasnost, poboljšanu konkurentnost, prošireni doseg na tržištu, bolje korisničko iskustvo, pristup vrijednim uvidima u podatke i povećanu otpornost u današnjem brzom poslovnom okruženju. Naše pružanje finansijske podrške ima za cilj potaknuti lokalna preduzeća da prihvate digitalizaciju i automatizaciju, i sa zadovoljstvom svjedočimo pozitivnom uticaju naše pomoći na brojna mala i srednja preduzeća u Bosni. i Hercegovinu, poručila je.

Finansiranje iz grantova EU, uz kreditiranje EBRD-a, ključno je za pokretanje digitalne transformacije kompanija u Bosni i Hercegovini, posebno malih i srednjih preduzeća.

– Činjenica da je politika upravljanja GAT-om rodno inkluzivna je još jedan razlog da vjerujemo da je bosanskohercegovački poslovni sektor sposoban dosegnuti i ostati konkurentan na zahtjevnim međunarodna tržišta. Program Go Digital u Bosni i Hercegovini predstavlja pionir automatizacije i digitalizacije za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini, fokusirajući se na zelene tehnologije. Drago mi je da ovaj program pomaže malim i srednjim preduzećima da uspiju na europskim tržištima integrirajući standarde EU, pripremajući ih za promjenjivo digitalno okruženje i usklađenost, rekao je Stefano Ellero, šef odjela za saradnju u Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini.

Primarni cilj programa Go Digital u Bosni i Hercegovini je pružiti finansijsku podršku – zajedno s lokalnim partnerskim finansijskim institucijama, malim i srednjim preduzećima kako bi se poboljšala njihova konkurentnost i pomogla usklađeni su sa standardima EU. Istovremeno, program nastoji potaknuti integraciju automatizacije i digitalizacije u poslovne tokove olakšavanjem ulaganja u digitalnu infrastrukturu. Program vodi EBRD, uz podršku EU, koja obezbjeđuje investicione grantove do 15 posto iznosa kredita.