Marketing X Business

Bh. proizvođači namještaja s hotelijerima i ugostiteljima iz Crne Gore

Marx.ba

(Izvor: VTK)

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Privredna komora Crne Gore, uz podršku Evropske poduzetničke mreže (EEN), organizirale su Poslovni forum i B2B susrete privrednika drvoprerađivačkog sektora i opremanja objekata. Na forumu, koji je  održan u Podgorici, učestvovali su  predstavnici šest bh. kompanija i Drvnog klastera Hercegovine koji zastupa 26 kompanija te više od 20 kompanija iz Crne Gore. Poslovni forum otvorili su predsjednica Privredne komore Crne Gore dr. Nina Drakić i predsjednik VTK/STK  BiH  dr.sc. Vjekoslav Vuković.

– Ovakvi forumi su prilika da se privrednici direktno upoznaju, predstave i ugovore saradnju. Tržište Crne Gore pruža velike mogućnosti  za  bh. proizvođače iz oblasti drvoprerađivačke industrije i opremanja objekata. Istovremeno, na biletarnim sastancima s predsjednicom Drakić dogovorili smo niz aktivnosti i uzajamne posjete, kako bi sagledali mogućnosti da tržište Crne Gore otvorimo i za druge robe iz Bosne i Hercegovine te definiramo koje su to oblasti u kojima Crna Gora može biti konkurentna na tržištu Bosne i Hercegovine, kazao je Vuković.

On je izrazio nadu da će poslovni forum u Podgorici rezultirati zaključivanjem konkretnih ugovora među sudionicima i uspostavljanjem novih modela saradnje, što će unaprijediti trgovinske i ekonomske odnose između dvije zemlje.

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr. Nina Drakić istakla je da su međudržavni odnosi sa Bosnom i Hercegovinom veoma dobri, a da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomskih, naročito u drvopreradi.

– Naša ekonomija zahtijeva dodatno privlačenje investicija i na tome posvećeno radimo. Bosna i Hercegovina je investirala u Crnu Goru 92 miliona eura, od čega 11 miliona u 2023. godini, kada smo ostvarili i ukupnu trgovinsku razmjenu u iznosu 4,5 milijardi eura, što je rast od 5,9 odsto. Bosna i Hercegovina je drugi izvozni partner naše zemlje nakon Srbije. I pored navedenih pozitivnih pokazatelja, vidimo da postoji prostor za unapređenje saradnje, pa su zato važni tematski skupovi poput ovog koji vode uspostavljanju poslovnih kontakata, rekla je Drakić.

Nakon uvodnih obraćanja, Lejla Međedović, savjetnica za izvoz drvnog sektora VTK/STK BiH i Goran Popović, sekretar OU šumarstva, drvne industrije, grafičke i izdavačke, održali su prezentacije o stanju u drvnim sektorima dvije zemlje, njihovim potencijalima, izazovima i prilikama.

Tokom prezentacije drvne industrije Bosne i Hercegovine istaknuto je, između ostalog, da je ukupan izvoz Bosne i Hercegovine u Crnu Goru u 2023. godini iznosio 308 miliona eura i da je veći za 4,4 % u odnosu na 2022. godinu. Crna Gora je na sedmom mjestu naših izvoznih partnera sa udjelom od 3,5 %, a drvni sektor čini 2,9 % izvoza BiH u Crnu Goru, odnosno oko 9 miliona eura. Istovremeno, u 2023. godini ukupan uvoz BiH iz Crne Gore 2023. godini iznosio je 63 miliona eura, i manji je za 15,8 % u odnosu na 2022. godinu. Ukoliko se posmatra struktura, drvni sektor čini 15,9 % uvoza BiH iz Crne Gore, odnosno oko 10 miliona eura.

U drugom dijelu foruma upriličena je prezentacija ponude proizvoda i usluga kompanija iz Bosne i Hercegovine za potrebe opremanja hotelskih i ugostiteljskih kapaciteta na tržištu Crne Gore, a nakon toga su održani poslovni sastanci privrednika dvije zemlje. 

Povezani članci