Marketing X Business

Budućnost investiranja je u finansijskoj pismenosti i stručnom savjetovanju

Blomberg Adria

(Izvor: Bloomberg Adria)

Mi u BiH generalno nemamo dovoljno razumijevanja što znači savremena država i što u toj državi znače znanje i finanaijska pismenost, rekao je profesor Željko Šain na Bloomberg Adria konferenciji Budućnost finansijskih institucija.

Na panelu Budućnost investiranja Šain navodi da Daytonski mirovni sporazum nije prepreka da Bosna i Hercegovina bude jedinstven ekonomski prostor.

– Finansijsku pismenost treba razvijati od vrtića do penzionerskih domova, istakao je Šain kao ključ rasta investiranja u budućnosti.

– Uz jak bankarski sektor moguće je praviti ostale jake finansijske institucije, poručio je Ademir Osmanović, direktor Raiffeisen Investa.

Jedan od problema u BiH je što penzijski fondovi ne mogu poslovati u oba entiteta, rekla je Gordana Drobnjak, CEO Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda.

– U Republici Srpskoj je relativno rašireno ulaganje u penzijske fondove, poručila je.

Drobnjak smatra da je jako dobro da ima što više različitih finansijskih institucija u državi.

Razlike u tržištima Federacije BiH i Republike Srpske nisu značajne, ali jedan od primjera različitosti je nepostojanje zatvorenih investicionih fondova u RS. Za povećanje investicija u oba entiteta i pokretanje tržišta kapitala potrebno je da se bankarski sektor više uključi kroz savjetodavne i slične usluge, rekao je Ognjen Mihajlović, predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti RS.

– Imamo dvije kategorije potencijalnih investitora, to su građani BiH i drugi koji su spremni investirati novac, taj novac je u banci, dodao je.

Edukacija je potrebna za sve, od građana do ponuditelja usluga, rekao je. Došli smo do problema radne snage koja nudi financijske usluge, poput investicionih menadžera i brokera.

Imamo dvije komisije koje reguliraju tržište kapitala i to je određeni problem, istakao je Adnan Zukić, predsjednik Komisije za vrijednosne papire FBiH.

– Kako privući investitore da ne ulažu samo u nekretnine, morate ponuditi svoje znanje, ističe Mihajlović.

Povezani članci