Marketing X Business

Bicikl na vodik se napuni za nekoliko sekundi

Marx.ba

(Foto: HYRYD)

Kao što je poznato, vodik je gorivo budućnosti za automobile, a pogon na vodikove gorive ćelije se već može naći i u električnim biciklima.

Švicarska kompanija HydroRide Europe AG proizvodi električne bicikle HYRYD s vodikovim gorivim ćelijama, a u ponudi ima i kompaktnu stanicu za dopunjavanje spremnika vodikom.

HydroRideov kompaktni generator vodika može proizvesti 20 g vodika iz 200 ml pročišćene vode u otprilike pet do šest sati, a stanica za punjenje se može napajati i solarnim pločama umjesto korištenja struje iz električne mreže.

Vodik se prenosi u spremnik nalik na bocu visok 25 cm pri unutrašnjem pritisku od jednog megapaskala. Stavljanjem spremnika u okvir HYRYD e-bicikla napaja se ugrađena goriva ćelija od 180 W i nudi do 60 km dometa, nakon čega se istrošeni spremnik može zamijeniti novima, za što tvrde da traje između tri i 10 sekundi.

HydroRide u svojoj ponudi ima e-bicikl za prigradsku vožnju, sportski model i kompaktni sklopivi gradski bicikl koji teži 19,5 kg. Svaki ima motor na zadnjem krajem za pružanje pomoći vašem pedaliranju i omogućuje brzinu do 23 km/h.

S100_2-1

Kompanija ujedno razvija infrastrukturu postaja za izmjenu spremnika, na kojima se vozač kojem ponestaje H2 može zaustaviti, izvući “napunjeni” spremnik, i instaliratiga u HYRYD e-bike, a potom potrošeni modul ostaviti u isti utor, gdje će se navodno ponovno napuniti koristeći sunčevu energiju.

Što se tiče cijena, svi proizvodi HydroRidea su trenutno namijenjeni samo kompanijama za iznajmljivanje, a ne potrošačima, no ako će HYRYD bicikli postati popularni možda se nađu i na slobodnom tržištu.

Kompanija je nedavno predstavila svoju liniju proizvoda na sajmu MicroMobility u Amsterdamu, a sada se priprema za Eurobike u Frankfurtu koji se održava od 3. jula.

Povezani članci