Marketing X Business

Amazon će uložiti 230 miliona dolara u startupe koji razvijaju aplikacije sa AI

Marrx.ba

(Foto: Amazon/Facebook)

Amazon je objavio da će uložiti do 230 miliona dolara u startupe koji razvijaju aplikacije pogonjene generativnom umjetnom inteligencijom (AI).

Ovo ulaganje, od čega će oko 80 miliona dolara finansirati drugi AWS-ov Generative AI Accelerator program, ima za cilj pozicionirati AWS kao atraktivnu infrastrukturu za startupove koji razvijaju generativne AI modele za svoje proizvode, aplikacije i usluge. Veći dio ulaganja dolazi u obliku kredita za AWS infrastrukturu.

Kako bi dodatno potaknuo interes, Amazon obećava da će startupi u ovogodišnjoj Generative AI Accelerator kohorti imati pristup stručnjacima i tehnologiji iz Nvidije, partnera koji predstavlja program. Također će biti pozvani da se pridruže Nvidia Inception programu, koji pruža kompanijama mogućnosti povezivanja s potencijalnim investitorima i dodatnim konsultantskim resursima, navodi Reuters.

Generative AI Accelerator program također je značajno narastao. Prošlogodišnja kohorta, koja je imala 21 startup, dobila je samo do 300.000 dolara u AWS kreditnim bodovima, što iznosi oko 6,3 miliona dolara ukupnog ulaganja.

– S ovim novim progamom, pomoći ćemo startupima da pokrenu i skaliraju globalne poslovne projekte, pružajući osnovnu infrastrukturu za stvaranje novih AI aplikacija koje će utjecati na sve aspekte načina na koji svijet uči, povezuje se i posluje, rekao je Matt Wood, potpredsjednik za AI proizvode u AWS-u.

AWS je izvorno planirao predstaviti svoj vlastiti generativni AI model sličan OpenAI-ovom ChatGPT-u kodnog imena Bedrock no veliki bugovi prisilili su Amazon da odgodi lansiranje.

Amazonovo odjeljenje za Alexu također se suočio s izazovima, zahvaljujući tehničkim preprekama i političkim sukobima. Devet mjeseci nakon pompezne demonstracije “next-gen” Alexe, nova Alexa navodno još nije spremna za lansiranje zbog nedovoljnih podataka za obuku, neadekvatnog pristupa opremi za obuku i drugih prepreka.

Amazon je također propustio rane prilike za podršku vodećim AI startupima, Cohere i Anthropic. Kompanija je kasnije pokušala uložiti u Cohere, ali je odbijena – te se morala zadovoljiti zajedničkim ulaganjem (iako velikim, ukupno 4 milijarde dolara) u Anthropic s glavnim rivalom Googleom.

Osim nedavnog odlaska Howarda Wrighta, voditelja odjeljenja za startupe u AWS-u, koji je upravljao odnosima sa startupima u organizaciji, prepreka na Amazonovom putu je i rastući nadzor regulatora nad ulaganjima velikih tehnoloških kompanija u AI startupe.

Američka Federalna komisija za trgovinu nedavno je otvorila istragu o Microsoftovom ulaganju u OpenAI, kao i ulaganjima Googlea i Amazona u Anthropic.

Povezani članci