Marketing X Business

Binance mjerka Adria region: Uskoro sastanak u nekoj od zemalja

Bloomberg Adria

Homjakov (Foto: Index.hu)

Najveća svjetska kripto-mjenjačnica Binance ove godine bilježi novi zamah poslovanja, dok se kripto-tržište oporavlja podržano boljom regulacijom i novim instrumentima za investiranje. Prilike za proširenje poslovanja vide i u Adria regionu, koji posmatraju kao pogodan za razvoj blokčejna i kripta. 

– Region bivše Jugoslavije predstavlja dinamičan i obećavajući pejzaž za poslovne mogućnosti u kripto i blokčejn prostoru. U Binanceu prepoznajemo potencijal i raznolikost ovih tržišta i optimistični smo u pogledu mogućnosti za rast i razvoj, rekao je za Bloomberg Adriju regionalni direktor Binancea Kirilo Homjakov.

Homjakov nije precizirao koje Binanceove usluge su trenutno dostupne na ovim prostorima i kada bi one mogle biti unaprijeđene. Ipak, naglasio je da firma, kao svjetski lider u ovoj industriji, uvijek istražuje mogućnosti da proširi svoju ponudu i poboljša dostupnost korisnicima širom svijeta.

– Izgradnja jakih odnosa sa lokalnim zajednicama je od suštinskog značaja. Organizovanjem događaja, radionica i sastanaka, Binance može direktno da stupi u kontakt sa korisnicima, razumije njihove potrebe i prilagodi usluge u skladu sa tim. U bliskoj budućnosti održaćemo takav sastanak u nekoj od zemalja u regionu, najavio je on.

Podsetio je da ostaju posvećeni povećanju slobode po pitanju novca na svjetskom nivou.

– Pošto smo nedavno dostigli prekretnicu od 200 miliona korisnika, uzbuđeni smo što ćemo nastaviti da rastemo i želimo da dostignemo milijardu korisnika, radeći zajedno na daljem unaprjeđenju blokčejn industrije, poručio je.

Pomenuto dostizanje 200 miliona korisnika dolazi pred sedmu godišnjicu Binancea u julu. Izvršni direktor Richard Teng nedavno je ocijenio da je ovo značajna godina za kripto-industriju, zahvaljujući većoj jasnoći koju donosi regulativa u sektoru i pokretanju fondova kojima se trguje na berzi, a koji ulažu u bitcoin.

Spot bitcoin ETF-ovi (engl. exchange-traded fund – fond kojim se trguje na berzi) u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) odobreni su u januaru, a ovih dana posmatrači tržišta čekaju da otpočne trgovanje takvim finansijskim proizvodima i za ether.

Teng je, podsjetimo, poziciju izvršnog direktora preuzeo nakon što je sa iste prošle godine odstupio Changpeng Zhao. Do toga je došlo pošto su Zhao i Binance priznali krivicu američkim organima za nepoštovanje propisa o pranju novca i sankcijama. Nagodba je uključivala kaznu od preko četiri milijarde dolara.

Prema proceni Bloomberga, Zhao je i dalje najveći akcionar Binancea, sa neto vrijednošću od 41,9 milijardi dolara, što ga je učinilo najbogatijem zatvorenikom u SAD, gdje služi četvoromjesečnu zatvorsku kaznu.