Marketing X Business

Bitcoin i ethereum pokazali se kao najbolje investicije do sada u 2024. godini

Marx.ba

(Foto: facebook)

Bitcoin i ethereum dvije su najprofitabilnije imovine u prvoj polovici 2024. godine. Kriptovalute su nadmašile razne tradicionalne investicije, uključujući Nasdaq, S&P 500, naftu, zlato, američki dolar i državne obveznice. 

Prema objavi Matrixporta od 1. jula na X-u, 2024. je na pola puta, a kako ulazimo u treći kvartal godine, ethereum i bitcoin ponovno prednjače među ostalim klasama imovine. 

Prema Matrixportu, odobrenje spot bitcoin ETF-ova u januaru bilo je važan faktor, eliminirajući izgovore za upravitelje imovine da isključe bitcoin iz svojih portfelja. Naglasili su da je bitcoin još jednom imovina s najboljim rezultatima do sada ove godine. 

Podržavajući ovo stajalište, Philippe Meyer iz BBVA-e, tokom panela na Web3 Corporate Innovation Day, rekao je da je kompanija primijetila da alociranje malog dijela imovine u digitalnu imovinu poput bitcoina ili ethera u velikoj mjeri poboljšava performanse investicijskih portfelja. 

– Dakle, ako dodate primjerice tri do pet posto svoje imovine pod upravljanjem u kriptovalute, to stvarno čini veliku razliku, dodao je Meyer.  

Dosada u 2024. cijena bitcoina dramatično je nadmašila S&P 500. Od početka godine cijena bitcoina porasla je preko 46 posto od početka godine, u usporedbi s rastom S&P 500 od 15 posto, što ukazuje da bitcoin je nadmašio indeks više od tri puta. 

ARK Invest u svom je godišnjem izvještaju Big Ideas za 2024. ispitao izvedbu različitih glavnih klasa imovine u različitim vremenskim periodima. 

Izvještaj je otkrilo da su u različitim vremenskim periodima u rasponu od sedam godina, godišnji prinosi bitcoina bili 44 posto u usporedbi s prosječnim 5,7 posto prinosa drugih glavnih klasa imovine, uključujući zlato, robu, nekretnine, obveznice, dionice i tržišta u razvoju. 

Isključujući pad 2022., izvedba bitcoina između 2011. i 2021. bila je neusporediva, donoseći godišnje povrate od 230 posto, u usporedbi s 14 posto indeksa S&P 500. 

Izvještaj je također pokazalo da optimalna raspodjela bitcoina u portfelju stalno raste, s povećanjem od jedan posto u 2017. na nešto manje od pet posto u 2021. S obzirom na učinak bitcoina u 2023., kada mu je vrijednost porasla za više od 150 posto, optimalna raspodjela sada je povećana na 19,4 posto, piše Lider.

Povezani članci