Marketing X Business

Bitcoin jutros uzletio do rekorda, novac se u ogromnim količinama slijeva na tržište

Marx.ba

(Izvor: X)

Bitcoin je dosegao rano jutro rekordnu vrijednost postavljena 2021., govore najnoviji podaci. U trenutku pisanja ovog teksta bitcoin je premašio vrijednost od 68.791 američkog dolara, objavio je Seebiz.

Bitcoin je 28. februara prvi put u dvije godine dosegao cijenu višu od 60 hiljada američkih dolara, a vrijednost kriptovaluta porasla je više od 40 posto tokom prošlog mjeseca.

Prethodni rekord bio je 68.789 američkih dolara i postignut je 10. novembra 2021. godine.

Očito je prijelomni trenutak bilo odobrenje prvih bitcoin ETF-ova koje se dogodilo početkom godine. Oni su ubrzo postali pravi hit, što je dovelo do pomame koja je dovela cijenu kriptovalute do rekordne visine.

Ulagači su pohrlili u fondove na historijskom isječku od njihovog pokretanja 11. januara, a ukupna imovina u deset američkih ETF bitcoin fondova na tržištu narasla je na gotovo 50 milijardi dolara. BlackRock iShares Bitcoin Trust prikupio je 10 milijardi dolara u imovini u četvrtak, najbrže što je neki novi ETF ikad dosegao taj iznos.

Uzlet bitcoina pokreću ulagači u Aziji. Trgovci u Južnoj Koreji, Kini i drugim azijskim zemljama odgovorni su za otprilike 70% obima trgovanja bitcoinima, slično kao i 2021. kada je bitcoin posljednji put dosegao tako visoke razine, prema podacima kripto razmjene iz The Blocka.

Na Aziju se odnosilo 791 milijardu dolara od 1,17 triliona dolara vrijednih bitcoina kojima se trgovalo u fabruaru, a sjevernoamerički ulagači zaostaju sa 113 milijardi dolara, što općenito odražava trend koji se vidi od novembra, pokazuju podaci.

U Kini je FOMO zahvatio mnoge male ulagače frustrirane anemičnim tržištem dionica. U popularnoj aplikaciji za razmjenu poruka WeChat, pretraživanja za “bitcoin” skočila su čak dvanaest puta u februaru.

Trgovci su navalili na kupovinu bitcoina ususret događaju “prepolovljenja” u aprilu, što bi moglo smanjiti ponudu i pogurati cijene. Ponuda bitcoina ograničena je na 21 milion, od čega je 19 miliona tokena već izrudareno.

Povezani članci