Marx.ba
Dokazano je da antioksidansi imaju broje dobrobiti za zdravlje, a naučnici istražuju i njihov utjecaj na bol. Nedavna studija usredotočila se na povezanost između unosa antioksidansa i boli u donjem dijelu leđa, globalno prevladavajućeg problema.
Studija, objavljena u časopisu BMC Public Health, otkrila je da, iako nije postojala značajna sveukupna povezanost između unosa antioksidansa i boli u donjem dijelu leđa, osobe s najvećim unosom antioksidansa imale su gotovo 12posto manje šanse da dožive bol u donjem dijelu leđa u usporedbi s onima s najmanjim unosom.
Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je o 619 miliona slučajeva bolova u donjem dijelu leđa u cijelom svijetu u 2020., što ih čini glavnim uzrokom invaliditeta. S obzirom na to, istraživači su namjeravali istražiti potencijalne preventivne mjere, uključujući ulogu antioksidansa.
Antioksidansi su tvari koje sprječavaju oksidaciju i stvaranje slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice. Iako studija nije uspostavila direktnu vezu između unosa antioksidansa i boli u donjem dijelu leđa nakon prilagodbe različitim faktorima, istaknula je trend vrijedan pažnje.
Istraživanje je uključivalo analizu podataka 17.682 sudionika u Nacionalnom ispitivanju zdravlja i prehrane. Unatoč nedostatku značajne sveukupne povezanosti, pokazalo se da sudionici s najvećim unosom antioksidansa imaju manju vjerovatnost da će doživjeti bol u donjem dijelu leđa.
Studija je također ukazala na spolno specifičan aspekt, pri čemu žene u kvartilu s najvećim unosom antioksidansa imaju 19,7posto manju vjerovatnost boli u donjem dijelu leđa u usporedbi s onima u najnižem kvartilu. Osim toga, studija je nagovijestila potencijalne neovisne povezanosti između cinka i selena i boli u donjem dijelu leđa, što ukazuje na potrebu za daljnjim istraživanjem u ovom području.
Važno je napomenuti da studija ima ograničenja, uključujući oslanjanje na podatke koje su sudionici sami prijavili i nedostatak informacija o dodacima mangana. Unatoč ovim ograničenjima, nalazi sugeriraju potencijalne koristi od unosa antioksidansa, posebno za žene.
Uključivanje raznovrsne hrane bogate antioksidansima u prehranu je naglašeno za cjelokupno zdravlje, ali potrebno je više istraživanja kako bi se u potpunosti razumio odnos između antioksidansa i boli u donjem dijelu leđa.