Marketing X Business

Čepovi koji se ne skidaju postaju obavezni na svim flašama u Evropi

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Dizajn sa čepom koji se ne skida sa flaše i dizajniran je da ostane pričvršćen pomoću poklopca stupa zvanično na snagu. Dizajn koji mnoge nervira postaje obveza. Ovakav čep sprječava njegovu disperziju u životnoj sredini i treba da podstakne potrošače da ga recikliraju zajedno sa flašom.

Ova mjera je dio plastične direktive za jednokratnu upotrebu iz 2019. kojom je Brisel zabranio prodaju plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu od 2021., od tanjira do pribora za jelo, uključujući slamke i pamučne štapiće.

Mapa puta koju je postavila evropska direktiva sada predviđa da će od jula tekuće godine na snagu stupiti i zahtjevi za projektovanje čepova i poklopaca plastičnih posuda za piće za jednokratnu upotrebu, tako da imaju manji utjecaj na životnu sredinu.

‒ Plastične kapice i poklopci su među plastičnim predmetima za jednokratnu upotrebu koji se najčešće nalaze na plažama EU, navodi Evropska komisija u direktivi.

Dodaje se da su oni među pet najboljih predmeta pronađenih tokom operacija čišćenja i nadgledanja nekog otpada. Teško je tačno procijeniti obim štete koju nanose životnoj sredini, kako kopnenoj tako i morskoj, ali za više od 30 godina pronađeno je preko dvadeset miliona čepova i poklopaca za flaše tokom aktivnosti čišćenja plaža širom svijeta.

Primena evropske direktive odnosi se na plastične flaše, ali i kompozitnu ambalažu kao što su kartoni od mlijeka ili voćnih sokova, dok se ne odnosi na posude veće od tri litra, kao ni na one sa metalnim ili staklenim poklopcima. Države EU bi trebalo da recikliraju do 90 posto plastičnih boca za jednokratnu upotrebu do 2029. godine (sa srednjim ciljem od 77 posto do 2025).

Sve zalihe flaša koje nisu u skladu sa zakonodavstvom EU morat će biti povučene sa tržišta. Već nekoliko godina, kompanije u sektoru počele su da se prilagođavaju ovom novom pravilu, što je rezultiralo da su u mnogim evropskim zemljama čepovi pričvršćeni za boce već na tržištu.

Dok pravilo stupa na snagu u celoj Evropi, Italija ostaje „posebno zapažanje“ o primjeni direktive o plastici za jednokratnu upotrebu – Evropska komisija je krajem maja pokrenula prekršajni postupak protiv Italije jer nije potpuno ispoštovala direktivu i prekršila je obaveze utvrđene pravilima o transparentnosti jedinstvenog tržišta. Brisel čeka odgovore do kraja jula ili će se krenuti sa pravnim procesom.

Povezani članci