Marketing X Business

Cijena zlata pala s izgledima za smanjenje kamata u SAD

Bloomberg Adria

(Foto: Shutterstock)

Cijene zlata pale su nakon što su objavljeni rezultati mjesečnog istraživanja američkog tržišta rada. Prošle sedmice cijene dosegnule rekordne razine, no snažno tržište rada dovelo je do pada broja onih koji misle da će Fed brzo smanjiti kamatne stope, što je utjecalo na cijenu.

Zlato je palo za oko 1,2 posto, dok su prinosi američkih državnih obveznica porasli kako je broj novih radnih mjesta u SAD u martu porastao više nego u bilo kojem od prethodnih 11 mjeseci, a stopa nezaposlenosti pala na 3,8 posto. Podaci idu u prilog onima koji kažu da Fed neće žuriti s popuštanjem svoje monetarne politike. Više kamatne stope obično smanjuju privlačnost zlata koje ne nosi kamatu.

S druge strane, cijena zlata ostaje iznad 2,3 hiljada dolara za uncu, a period rasta koje je počelo sredinom februara bez jasnog okidača i dalje zbunjuje neke analitičare.

Od tog trenutka cijena zlata porasla je za 17 posto, a barem dio optimizma pripisuje se mišljenju da bi Fed uskoro mogao početi smanjivati ​​stope. Potražnja centralnih banaka također je bitan faktor, pri čemu je Narodna banka Kine završila mart kao neto kupac plemenitog metala 17. mjesec za redom.

Ulagači će pažljivo pratiti podatke o inflaciji u SAD koji bi trebali biti objavljeni u srijedu, a koji bi mogli dodatno ukazati na to što će Fed učiniti u narednom periodu.

S druge strane, investitori će morati pratiti napetosti na Bliskom istoku. Izrael je rekao da će povući dio svoje vojske iz Gaze nakon što je premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju istakao da očekuje skoru pobjedu. Iran pak sprema odgovor na napad na konzulat u Siriji za koji krivicu pripisuje Izraelu. Hezbolah upozorava da je spreman za rat.

Iako visoke kamatne stope loše utječu na cijene zlata, one često skaču u periodima kada su geopolitički rizici visoki.

Cijena zlata pala je za 0,2 posto na 2325,26 dolara za uncu u 10:01 po singapurskom vremenu. Bloombergov indeks Dollar Spot napredovao je, a skočila je i cijena platine. Vrijednost paladija je pala.

Povezani članci