Marketing X Business

Cijene nekretnina u Bosni i Hercegovini nastavljaju rast

Bloomberg Adria

(Foto: Ilustracija/Društvene mreže)

Cijene nekretnina u prvom kvartalu 2024. godine u Bosni i Hercegovini nastavile su rasti. U istom periodu blago je porastao broj završenih stanova, kao i proizvođačke cijene u građevinarstvu.

Prosječna cijena prоdаtih nоvih stаnоvа po kvadratu u prvom kvartalu 2024. godine iznosi 2.775 KM. U poređenju s prvim kvartalom prošle godine, prosječna cijena je veća za 17,2 posto, a u odnosu na cijelu 2023. za sedam posto.

U prvom kvartalu, a u poređenju s istim periodom 2023. broj prodatih novih stanova veći je za 2,6 posto, a u odnosu na cijelu 2023. taj broj je manji za 30,2 posto.

U istom periodu, u BiH je završeno ukupno 635 stanova što je međugodišinji rast od 2,3 posto. S druge strane, za 15,6 posto porastao je i broj nezavršenih stanova.  

Ukupni indeks proizvođačkih cijena u građevinarstvu u prvom kvartalu 2024. u poređenju sa četvrtim kvartalom 2023. bilježi rast za 2,5 posto. Najveći  rast cijena zabilježen je kod arhitektonskih i građevinskih radova.  

Elvisa Pilav iz agencije Metropola Nekretnine rekla je za Bloomberg Adriju ranije da još uvijek ne očekuju pad cijena, ”čak je izvjesno da je pad cijena nekretnina prilično daleko”.

– Očekujemo da bi u nekom narednom periodu privremeno moglo doći do stagnacije, ali ne još, nego možda krajem naredne godine i početkom 2025. godine i to pod uslovom da se situacija u vezi s ponudom nekretnina na tržištu popravi, odnosno da se poveća broj nekretnina dostupnih za kupovinu, ističe Pilav.

Pojašnjava da se tržište trenutno suočava s nedostatkom stanova i ogromnom potražnjom i sve dok grad Sarajevo ne bude u mogućnosti ponuditi veći broj nekretnina za kupovinu, dok se ne zadovolje potrebe kupaca, možemo očekivati da će cijene nekretnina rasti.

Mersiha Husejnović iz agencije MH Nekretnine za Bloomberg Adriju je rekla da u 2024. godini očekuje stabilizaciju tržišta nekretnina, jer će ponuda na tržištu porasti za nekih cca 1.000 stanova u novogradnji.

Dodaje da će se, prema saznanjima agencije, trend gradnje nastaviti i ove godine, uz izazove po pitanju radne snage u građevinskoj industriji.

– Dakle, što se tiče cijena, ne bi trebalo biti ni većeg rasta ni većeg pada, ali treba imati na umu da na cijenu nekretnina veliki uticaj imaju banke. Pozitivnom ambijentu za investiranje će zasigurno doprinijeti politika vodećih domaćih banaka s domaćim kapitalom, koje promoviraju fiksne kamatne stope s otplatom kredita do 25 godina, što umnogome utiče kako na kupce tako i na investitore, zaključuje Husejnović.

Povezani članci