Marketing X Business

Deutsche Bank je podigla svoja očekivanja: Mnogo bolji rezultati kompanija

Marx.ba

(Foto: TWP)

Deutsche Bank je podigla svoja očekivanja za berzanski indeks S&P 500 najavljujući da bi indeks do kraja sljedeće godine mogao dosegnuti čak 5500 bodova, pet posto više nego što su do sada očekivali, dajući time naznake da bi poslovni rezultati kompanija koje S&P 500 obuhvata mogle biti mnogo bolje nego što se najavljivalo.

– Iako se možda neće materijalizirati ove godine, vidimo nastavak oporavka i rast do kraja sljedeće godine, rekli su iz ove financijske institucije, a otprilike jednaka očekivanja objavio je i Oppenheimer Asset Management, prenosi Reuters.

S druge strane, iz Morgan Stanleya su u ponedjeljak prognozirali da će indeks dosegnuti 5400 bodova do juna 2025. godine, dok su ranije očekivali nivo od 4500 bodova do decembra ove godine. Ipak, i oni očekuju povećanje prihoda u sljedeće dvije godine odražavajući “zdrav jednoznamenkasti rast uz povećanje marže tijekom 2024. i 2025. godine”.

Stratezi Deutsche Bank povisili su svoju prognozu prihoda po dionici za kompanije koje obuhvata indeks S&P 500 s 250 na 258 dolara, a ako ekonomski rast ostane iznad očekivanja, očekuju da će prihod po dionici porasti i na 271 dolar tokom 2024. godine.

Najpoznatiji berzanski indeks prošle sedmice je dosegnuo rekordne nivoe i to zbog nešto niže inflacije nego što se prvotno očekivalo. U februaru je Deutsche Bank revidirao ranija predviđanja za američku ekonomiju rekavši da nema naznaka da bi mogla nastupiti recesija.

Povezani članci