Marketing X Business

Crotia Airlines preuzela svoj prvi novi avion: Koliko vrijedi i šta donosi

Marx.ba

(Foto: Zamaaero)

Hrvatski avioprijevoznik Croatia Airlines u utorak je u Zagrebu dočekao svoj prvi novi avion Airbus A220-300 kapaciteta 149 sjedišta, čime je i službeno počela najavljena obnova cjelokupne flote, najvećeg projekta u 35-godišnjoj historiji kompanije, vrijedna oko 500 milijuna eura.

Airbus A220 na put je krenuo iz tvornice u Mirabelu u Kanadi te je na svom putu do Zagreba prevalio prvih 7.500 kilometara. Let je trajao 11 sati uz jedno tehničko slijetanje u Kopenhagenu zbog točenja goriva, a odvijao se na prosječnoj visini od 12.000 metara, istaknuto je tokom svečanosti u povodu dolaska prvog aviona iz nove flote nacionalnog zračnog prijevoznika.  

Airbus A220 avioni su nove generacije i projektirani su kao potpuno novi proizvod, koji nudi najbolje performanse u pogledu učinkovitosti i emisije buke. 

Projektiran za tržišni segment putničkih zrakoplova od 100 do 150 sjedišta, ima domet do maksimalno 6.700 kilometara. Troši 25 posto manje goriva od aviona starijih generacija i ima znatno manje štetnih emisija. 

Odlikuje ga dizajn nosa i repa s malim otporom, uključujući najmanji utjecaj otpora trupa i optimiziranu aerodinamiku krila. Pokreću ga dva turbofan motora Pratt & Whitney PurePower PW1500 GTF najnovije generacije.

Osim toga, A220 emitira 50 posto manje vanjske buke u odnosu na prethodnu generaciju aviona i oko 40 posto manje dušikovih oksida u odnosu na standarde civilne avijacije. Vrijednost avionaa je oko 38 miliona eura. 

Ima najšira sjedišta i najviši strop u svojoj klasi, širi prolaz, više prostora za noge, dok putnicima nudi obilje prirodnog svjetla uz jedinstven pogled zahvaljujući velikim panoramskim prozorima. Nudi i više prostora za odlaganje prtljage i osobnih stvari iznad sjedišta, a nisu zanemarene ni potrebe putnika smanjene pokretljivosti koji imaju poboljšan pristup sanitarnim čvorovima.

Putnicima je osigurana internet veza velike brzine, a svaki putnik pri svom sjedištu ima na raspolaganju priključak za punjenje (USB A i USB C) te držač za mobitele i tablete, uz mogućnost pristupa digitalnim sadržajima.

U kompaniji su istakli kako se zrak u kabinama A220 obnavlja svake dvije do tri minute te je mješavina svježeg zraka i zraka koji je prošao kroz učinkovite HEPA filtere.