Marketing X Business

Da li boja automobila može utjecati na potrošnju goriva

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Studija američke laboratorije Lawrence Berkeley je otkrila novi faktor koji utiče na potrošnju goriva vozila. Prema zaključcima projekta Cool Cars, koji podržava California Energy Commission, boja karoserije automobila doprinosi smanjenju ili povećanju potrošnje goriva. Zaključak instraživanja je da boje koje reflektuju sunčevu svjetlost smanjuju povećanje temperature u automobilu.

Naime, karoserija svijetle boje, koja reflektuje sunčeve zrake, doprinijet će održavanju niže temperature u kabini zbog te refleksije. Naprotiv, karoserije tamnih tonova, koje su sklone upijanju sunčevih zraka, doprinijet će povećanju temperature u vozilu. Što je toplije u automobilu, to će putnici više koristiti klima-uređaj i biće potrebno potrošiti više energije, povećavajući potrošnju goriva, navodi Revija HAK.

Ovi zaključci ne dolaze niotkuda. Ta ista laboratorija je sprovela testove s dva identična putnička automobila, limuzine. Jedan je bio srebrne, a drugi crne boje. Oba automobila su ostavljena parkirana na suncu u ciklusima od sat vremena s isključenom klimom i pola sata kasnije s uključenom klimom (na maksimumu).

Nakon pet ciklusa istraživači su izmjerili temperaturu krova, upravljačke ploče, vjetrobranskog stakla, sjedišta, vrata i vazduha u kabini. Krov srebrnog automobila je bio i do 25 stepeni hladniji od krova crnog automobila. Temperatura vazduha u kabini je pokazivala razlike između pet i šest stepeni. Ukupno, potrošeno je 13 posto manje energije za hlađenje srebrnog automobila nego crnog automobila.

Povezani članci