Marketing X Business

Digitalni otpad postaje jedan od najvećih zagađivača - počnimo ga čistiti već sada

Marx.ba

(Foto: Nestle)

Kompanija Nestlé u Bosni i Hercegovini već četvrtu godinu zaredom realizuje edukativno-ekološku kampanju “Čista umjetnost” kojom želi podići svijest o važnosti recikliranja, ponovne upotrebe otpadnog materijala, ali i educirati o relativno nepoznatoj vrsti otpada: digitalnom otpadu.

Kako se sve većom digitalizacijom povećava količina korištenih podataka, predviđa se da će do 2025. godine digitalni otpad postati jedan od najvećih zagađivača. Prema dostupnim podacima, internet i njegovi povezani sistemi proizvedu čak 900 miliona tona CO2 godišnje, a samo 20 e-mail poruka dnevno jednako je pređenih 1.000 km automobilom, što svakako ostavlja ozbiljne posljedice po okoliš. Naime, internet stvara digitalni otpad svakodnevnim aktivnostima poput pregledavanja internetskih stranica, slanja e-pošte i korištenjem društvenih mreža, kao i složenijim procesima poput prijenosa podataka u oblaku. Ovaj otpad se generira i korištenjem elektroničkih uređaja i softverskih aplikacija, što postaje sve značajniji ekološki problem s brzim razvojem tehnologije.

Zato se uz poruku “Čista umjetnost je umjetnost čišćenja” pozivaju građani, a posebno srednjoškolci i studenti da doprinesu smanjenju količine digitalnog otpada tako što će sa svojih mobilnih uređaja, računara ili tableta obrisati sve nepotrebne informacije poput duplih dokumenata, mutnih fotografija, videozapisa, kao i nevažne e-mail poruke te nekorištene aplikacije. U okviru kampanje “Čista umjetnost je umjetnost čišćenja” za studente će biti organizovan i kviz o umjetnosti gdje će moći provjeriti svoje znanje i osvojiti vrijedne nagrade, a detaljnije informacije bit će dostupne na portalu medijskog partnera Studomat.ba.

Građani se pozivaju i da budu odgovorni vezano uz elektronski otpad, u kojeg spadaju mali kućanski aparati, mobiteli, baterije, sijalice i slično, te da ga odlažu na za to predviđena mjesta. Naime, ova vrsta otpada je opasna jer sadrži mnoge štetne tvari za zdravlje ljudi i za okoliš, a kako bi se građanima olakšalo njegovo odlaganje, u partnerstvu s firmama Bingo Retail i Kim Tec Eko, postavljeni su posebno označeni kontejneri za eletkronski otpad u BCC Sarajevo, BCC Ilidža, BTC Živinice, BCC Tuzla i Bingo Banja Luka.
Nestlé će i ove godine, tačnije u ranu jesen, u znak zahvalnosti svima koji podržavaju projekt “Čista umjetnost”, zajedno s udrugom “Ruke” i projektom “Let’s do it”, posaditi oko 2.000 novih sadnica. Ovim činom, ukupan broj posađenih sadnica koje je Nestlé donirao Bosni i Hercegovini približit će se brojci od 10.000, što je značajan doprinos obnovi šuma i očuvanju okoliša.

Povezani članci