Marketing X Business

Direktori finansija u regionu snažno vjeruju u digitalizaciju poslovanja

Marx.ba

(Izvor: Shutterstock)

Iako optimizam direktora finansija u vezi sa ekonomskim kretanjem opada zbog izazovnih vremena koja su pred njima, trećina ispitanika vjeruje da će ekonomski razvoj i dalje biti pozitivan tokom 2024. godine, dok nešto manji procenat predviđa da će kompanije u kojima rade ostati na pozitivnom razvojnom putu.

Međutim, 15 posto CFO-ova prije svega očekuje oporavak od poteškoća kakve su rat u Ukrajini i inflacija, koje su utjecale na poslovanje tokom 2022. i 2023. godine, dok 18 posto njih smatra da će se poslovanje zadržati na niskom nivou i tokom ove godine.

Prema istom istraživanju, na povoljnu poslovnu klimu tokom 2024. više nego ranije utjecat će pravilno korištenje podataka i cyber bezbjednost. Čak do 86 posto finansijskih direktora ističe važnost pravovremenog ulaganja u poslovne modele koji omogućavaju adekvatnu analizu i upotrebu podataka, kao i investicije u zaštitu od cyber prijetnji, kako bi se ubrzalo postizanje ciljeva i povećala zarada.

Dodatno, više od 92 odsto direktora finansija koji su učestvovali u istraživanju naveli su da je proces digitalizacije poslovanja jedan od ključnih razvojnih ciljeva u oblasti finansija. Transformacija u kompaniju orijentisanu ka podacima i investicije u prekvalifikaciju postojećeg kadra, također su visoko rangirane.

– Dok se prilagođavaju složenom poslovnom okruženju, CFO-ovi pomjeraju fokus ka razvoju zaposlenih, stvaranju novih vrijednosti i ovladavanju neophodnim kompetencijama za dalji napredak poslovanja. Među strateškim ciljevima su i harmonizacija, standardizacija i optimizacija finansijskih procesa, integracija podataka u operacije i različite data platforme, kao i značajno povećanje investicija u digitalizaciju svih sektora, objašnjava Marija Boldor iz konsultantske kuće Horvath.

CFO-ovi se suočavaju i sa izazovom premošćavanja jaza između ubrzavanja digitalizacije i upotrebe podataka zbog neophodnih procesa prilagođavanja, korištenja novih alata i učenja dodatnih vještina. Glavne prepreke i dalje su funkcionalna ograničenja, kao i nedostatak upravljanja i otpor ka promjenama.

– Važno je istaći da je više od tri četvrtine CFO-ova spremno da izdvoji značajne resurse za digitalizaciju, a prema istraživanju, prosječan godišnji budžet za transformaciju u kompaniju orijentisanu ka podacima iznosi 23 posto. Iz ovoga je jasno da direktori finansija prepoznaju vrijednost podataka u naprednom planiranju, proaktivnom prognoziranju i usavršenom donošenju odluka radi poboljšanja ukupnog poslovnog performansa, zaključuje Boldor.

Očekuje se da će iskorištavanje podataka povećati profit putem novih izvora prihoda i smanjenja troškova, a predviđeni rast prihoda kroz Data monetizaciju premašuje 12, dok je moguće smanjenje troškova na oko 11 posto.

Jedan od glavnih zaključaka Horvathovog istraživanja jeste da je kultura podataka temelj za uspješnu digitalnu transformaciju, ali lideri moraju da počnu da „sade sjeme promjene“ na vrijeme. Najvažnije prepreke u izgradnji povoljne kulture podataka su kvalitet samih podataka i razvoj infrastrukture, pri čemu su projekti, komunikacija unutar tima i poslovni alati u fokusu mjera za prelazak na slijedeći nivo.

Zato, CFO-ovi vide ogroman potencijal u tranziciji na putu kompanije orijentisane ka podacima, ali su svjesni da je dug put do toga još uvijek pred njima.