Marketing X Business

Dizelaši prvi put izgubili bitku s električnim vozilima: Prodato više automobila na struju

Marx.ba

(Izvor: X)

U oktobru 2023. tržište automobila u Evropskoj uniji značajno se povećalo, s novim registracijama koje su porasle za 14,6 posto s ukupno 855.484 prodatih primjeraka, podaci su Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

To je ujedno i petnaesti uzastopni mjesec rasta, sa dvoznamenkastim porastom na tri najveća tržišta: Francuskoj (+21,9 posto), Italiji (+20 posto) i Španiji (+18,1 posto). S druge strane, njemačko tržište automobila zabilježilo je skromniji godišnji porast od 4,9 posto.

Ukupno su u 2023. godini registracije novih automobila porasle za 16,7 posto, s prodatih devet miliona vozila. Sva su tržišta zabilježila rast tokom ove godine osim Mađarske. Naime, četiri najveća tržišta: Italija (+20,4 posto), Španija (+18,5 posto), Francuska (+16,5 posto) i Njemačka (+13,5 posto) pridonijela su ovom pozitivnom trendu.

U oktobru je tržišni udio električnih automobila porastao na 14,2 posto, u odnosu na 12 posto u istom mjesecu prošle godine. Njihov udio od početka godine sada iznosi 14 posto, čime je udio registriranih električnih automobila premašio udio registriranih dizelaša.

(Izvor: ACEA)

Hibridni automobili zauzeli su drugo mjesto s gotovo 29 posto tržišnog udjela, dok su benzinski automobili zadržali vodstvo, iako su se u oktobru smanjili na 33,4 posto.

Bum u Belgiji

U oktobru 2023. registracije električnih automobila u EU značajno su porasle, i to za 36,3 posto i dostigle 121.808 komada. Nekoliko je tržišta pridonijelo ovom širenju s troznamenkastim postotnim porastom, posebno Belgija (+147,3 posto) i Danska (+100,7 posto).

Nakon usporavanja u septembru, Njemačka – najveće tržište za električne automobile – u oktobru je skromno porasla (+4,3 posto). Time se obim ove godine popeo na 1,2 miliona komada, što predstavlja značajan porast od 53,1 posto u usporedbi s prošlom godinom i osvajanje udjela od 14 posto na tržištu automobila u EU u periodu od deset mjeseci.

Nove registracije hibridnih automobila u EU porasle su za 38,6 posto u oktobru, potaknute značajnim rastom na tri najveća tržišta u regiji: Njemačkoj (+57,9 posto), Francuskoj (+40,1 posto) i Italiji (+28 posto). Ukupno je broj registriranih hibridnih automobila povećan za 29,8 posto, s ukupno 2,2 miliona prodanih primjeraka u prvih deset mjeseci, što predstavlja više od četvrtine tržišta.

Prodaja plug-in hibridnih automobila prošlog je mjeseca pala za 5 posto na godišnjem nivou na 72.002 jedinice. Unatoč značajnom porastu u Belgiji  i Francuskoj, to nije bilo dovoljno da nadoknadi pad na najvećem tržištu, onom njemačkom. Kao rezultat toga, tržišni udio plug-in hibridnih automobila smanjio se s 10,2 posto na 8,4 posto u oktobru.

Strmoglavi pad

U oktobru 2023. tržište benzinskih automobila u EU poraslo je za 8,1 posto, iako se njegov tržišni udio smanjio s 35,4 posto na 33,4 posto u usporedbi s istim razdobljem lani. Značajan porast prodaje na ključnim tržištima bloka, uključujući Italiju, Francusku, Španiju i Njemačku, pridonio je ovom povećanju.

S druge strane, tržište dizelskih automobila u EU nastavilo je pad u oktobru, smanjivši se za 13,2 posto. Ovaj pad bio je očit na većini EU tržišta, uključujući četiri najveća: Francusku (-29,4 posto), Španija (-20,2 posto), Njemačku (-4,6 posto) i Italiju (-3,7 posto). Dizelski automobili sada imaju tržišni udio od 12 posto, što je pad u odnosu na 15,9 posto u oktobru prošle godine.

Premium

Pretplati se!

9.99

KM

Premium mjesečna pretplata MARX Marketing X Business, poslovni portal za uspješnog poslovnog čovjeka!

Partneri

Povezani članci