Marketing X Business

Dobit banaka u BiH na polugodištu 463 miliona KM

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Bankarski sektor u Bosni i Hercegovini ostvario je u periodu januar – juni 2024. godine dobit od 463 miliona KM, pokazuju preliminarni podaci entitetskih agencija za bankarstvo.

Banke u FBiH ostvarile su dobit od 336 miliona KM, što je 25,3 posto više nego u istom periodu lani, kada je dobit bila 268,1 milion KM. 

Istovremeno, banke u RS imale su dobit od 127 miliona KM što je 35 posto ili oko 33 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Bankarski sektor nastavio je rasti prije svega pod uticajem visoke stopa raste kreditiranja, koja je u junu 2024. godine iznosila 9,2 posto na godišnjem nivou a i dalje ubire rezultate povoljnog vjetra rasta kamatnih stopa na tržištima. 

Bankarski sektor, kako navode entitetski regulatori, pokazuje stabilnost, dobru kapitalizaciju, i sposobnost odgovaranja na potrebe privrede, stanovništva i državnih institucija, koje se sve više zadužuju na tržištu privatnog kapitala.

U 2023. godini dobit banaka u Bosni i Hercegovini bila je 705,8 miliona KM, prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine.

U BiH djeluju 22 banke, od čega 14 u Federaciji BiH i 8 u RS.