Marketing X Business

Dolar jača u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, šta će biti s kamatama

Marx.ba

(Foto: X)

Vrijednost dolara prema košarici valuta prošle sedmice porasla jer se čini da američka centralna banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kako se procjenjivalo na tržištu. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 0.3 posto, na 104.75 bodova.

Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti ojačala 0.2 posto, pa je cijena eura skliznula na 1.0845 dolara. Dolar je ojačao i prema japanskoj valuti, za 0.8 posto, pa je njegov kurs dosegao 156.99 jena. Jačanje dolara zahvaljuje se novim makroekonomskim podacima koji su pokazali da su inflacijski pritisci u SAD i dalje pojačani, a da je tržište rada i dalje snažno.

Uz to, čelnici Feda već duže vrijeme ponavljaju da inflacijski pritisci ne popuštaju dovoljno brzo, pa bi kamatne stope mogle ostati povišene duži period nego što se očekivalo. Zbog toga su splasnuli izgledi za smanjenje kamata Feda u septembru. Prije sedam dana, na tržištu se procjenjivalo da postoji 67 posto izgleda da će Fed kamate smanjiti u septembru, ali sada su te procjene pale na 49 posto.

Smanjeni su izgledi i za smanjenje kamata u Britaniji, s obzirom da je u aprilu inflacija porasla više nego što se očekivalo. Pažnju ulagača privukla je prošle sedmice i poruka centralne banke Novog Zelanda da je zbog još uvijek povišene inflacije malo vjerovatno da će smanjiti kamate u ovoj godini, donosi Seebiz.

Povezani članci