Marketing X Business

Država rekorder: Udio električnih automobila u ukupnoj prodaji na korak do 100 posto

Marx.ba

(Foto: Škoda)

Prodaja električnih automobila u Norveškoj dostigla je 94 posto tržišnog udjela u avgustu, što je novi svjetski rekord, pokazuju statistike objavljene ove sedmice. Električna vozila činila su 94,3 posto novih registracija automobila, objavila je Norveška cestovna federacija (OFV).

Norvežani najviše kupuju Teslu Model Y – koji ima udio od 18,8 posto u ukupnoj prodaji, a slijede Hyundai Kona i Nissan Leaf.

Norvežani su u avgustu kupili 10.480 novih električnih vozila, a od početka godine čak 68.435 električnih automobila.

U ostatku Evrope visoke cijene i nedovoljna infrastruktura koče prodaju električnih vozila, dok je prodaja hibridnih modela, koji kombiniraju motore s unutrašnjim izgaranjem s električnim baterijama, porasla.

Skandinavska zemlja, koja je veliki proizvođač nafte i plina, postavila je cilj da od 2025. godine prodaje samo vozila s nultom emisijom štetnih plinova, što je 10 godina prije cilja EU.

Zemlja nudi velikodušne porezne olakšice koje čine električne modele cjenovno konkurentnima.

– Nijedna zemlja na svijetu ne dolazi blizu Norveškoj u utrci za električne automobile. Ako se ovaj trend nastavi, uskoro ćemo biti na dobrom putu da postignemo naš cilj od 100 posto automobila s nultom emisijom do 2025. godine, rekao je direktor OFV-a, Oyvind Solberg Thorsen.

U ostatku Evrope je druga priča. Električni automobili činili su tek 12,1 posto novih automobila prodanih u EU u julu, iza benzinskih automobila s udjelom od 33,4 posto, punih hibrida s 32 posto i dizelskih automobila s 12,6 posto.

Povezani članci