Marketing X Business

EBRD procjena rasta ekonomije na Zapadnom Balkanu: Koliko će rasti BDP u BiH

N. D.

(Foto: EBRD)

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) očekuje da će proizvodnja u njenim regionima porasti za 3,0 posto u 2024., u odnosu na 2,5 posto u 2023., uprkos izazovima koji proizilaze iz globalnih geopolitičkih tenzija, uključujući rastuća ograničenja trgovine, prema najnovijim podacima, objavljeno je.

Danas je objavljen izvještaj o regionalnim ekonomskim perspektivama. Novi izvještaj pod nazivom „Ukroćenje inflacije“ pokazuje ublažavanje inflatornih pritisaka u odnosu na prošlu godinu, koju je obilježilo usporavanje privrede zbog visokih cijena energenata koje su rezultat rata u Ukrajini i oporavka nakon Covida.

Iako se očekuje da će se rast ubrzati, prognoza je nešto ispod projekcija iz prošlog septembra, uz reviziju naniže od 0,2 procentna poena. To je dijelom zbog sporijeg rasta od očekivanog početkom 2024. u centralnoj Evropi i baltičkim državama, što odražava spore ekonomske performanse Njemačke. Ekonomije južnog i istočnog Mediterana suočavaju se sa slabim rastom kao rezultatom prelijevanja iz rata u Gazi i smanjenih fiskalnih stimulansa u Egiptu, dok se doprinosi rastu srednje Azije iz posredničke trgovine izjednačavaju i očekuje se da će biti skromniji u budućnosti.

(Foto: Print screen)

Kako su se cijene energije i hrane smanjivale od 2022. godine, inflacija u regijama EBRD-a pala je na prosječnih 6,3 posto u martu 2024. sa maksimuma od 17,5 posto u oktobru 2022. Iako je ovaj pad bio brži nego što se očekivalo prije godinu dana, inflacija je ostala dva procentnih poena iznad nivoa prije pandemije. Ovaj obrazac odražava trendove u naprednim ekonomijama, gdje je inflacija opala, ali ostaje iznad ciljeva centralnih banaka. Prognoza bilježi sporiju dezinflaciju u zemljama EBRD-a sa većim budžetskim deficitom i slabijim makroekonomskim okvirima, objavio je EBRD.

U procjeni rasta ekonomije kaže se da će ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda Bosne i Hercegovine (BDP) biti 2,8 posto. Od zemalja regije najveći rast BDP-a u 2024. godini bi trebalo imati Kosovo 4,0 posto, a najmanji Sjeverna Makedonija 2,5 posto. Srbija i Crna Gora očekuju rast od po 3,5 posto, Hrvatska 2,9 posto, Slovenija 2,3 posto, piše EBRD.

Povezani članci