Marketing X Business

ECB neće mijenjati kamate, prvo smanjenje se očekuje u junu

Bloomberg Adria

(Foto: ECB)

Evropska centralna banka (ECB) vjerovatno neće pristupiti smanjenju kamatnih stopa na ovosedmičnoj sjednici, ali će narativ biti jasniji u smjeru trenutka kada će pristupiti smanjenju kamata, smatraju analitičari Bloomberg Adrije.

– Trenutni izgledi su da će to biti junska sjednica, pa se fokus pomjera na intenzitet smanjenja do kraja godine, kaže Marina Petrov Savić, viša analitičarka makroekonomije i tržišta kapitala u analitičkom timu Bloomberg Adrije.

Dodaje da je to ipak na dugom štapu, jer ukoliko inflacija nastavi usporavati i ne bude nikakvih iznenađenja, naši analitičari očekuju smanjenja kamatnih stopa u koracima od 0,25 procentnih poena do kraja godine, što bi već bitno smanjilo restriktivnost monetarne politike ECB-a, a i teret kamatnih stopa na ekonomije.

Prema najnovijoj anketi o kreditnoj aktivnosti banke i dalje vide slabljenje tražnje za kreditima, što svjedoči o tome da se tražnja iz kreditnog kanala drži pod kontrolom. Inflacija u eurozoni ide ka cilju od dva posto i u martu je prema procjenama bila na nivou od 2,4 posto, već šesti mjesec zaredom ispod tri posto, što ohrabruje ECB da direktnije komunicira sljedeće korake.

Tržište rada je zategnuto, pa pritisci na zarade omogućavaju nešto veću perzistentnost baznim kategorijama inflacije – tipa uslugama koje su radno intenzivne i čija inflacija se od novembra ne spušta ispod četiri posto.

– To su i faktori koji trenutno ograničavaju akcije ECB-a, i zahtijevaju opreznost u donošenju odluka i u samoj komunikaciji. Tempo rasta zarada je usporio u četvrtom kvartalu 2023., a podaci o rastu zarada za prvi kvartal 2024. bit će raspoloživi do junske sjednice ECB-a i iskristalisat će potez centralne banke, zaključuje Petrov Savić.

Povezani članci