Marketing X Business

Ministar Elmedin Konaković: Posebnu pažnju poklanjamo ekonomskoj diplomatiji

N. D.

(Izvor: Printscreen)

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, naglasio je kako naša zemlja ima priliku za ekonomski napredak, posebno nakon što dobije status kandidata za Evropsku uniju.

– Što se više u Bosni i Hercegovini govori o ekonomiji i što je više informacija ekonomske naravi, sve manje je prostora za jednu pošast u politici koja se zove populizam. Mi živimo dvije realnosti, jedna je ova stvarna, ekonomska koja govori o šansama Bosne i Hercegovine, njenom skoro savršenom geografskom položaju, njenim prirodnim i drugim bogatstvima, konkuretnom radnom snagom, potencijalu u različitim industrijama, jeftinom električnom energijom i s druge strane činjenicom da smo zemlja s najmanjim procentom stranih investicija ubjedljivo u regionu. Mi smo zemlja čiji se BDP kreće i koji bi ovim tempom za nekoliko decenija trebao stići neke prosječne razvijene evropske zemlje. Što se više govori o ekonomiji, sve je više političkog realizma onoga što Bosna i Hercegovina danas treba. Tako evo i ovih dana baveći se temom evropskih integracija po prvi put čini mi se na pravi način pojavljuje informacija o našem izvozu, našem uvozu, investicijama u Bosnu i Hercegovinu i to tjera sve političare u ovoj zemlji da stave u fokus ono što je građanima najbitnije, a to je interes građana, njihova ljepša budućnost, kreiranje radnih mjesta. Sve to s posebno otežavajućom činjenicom da je Bosna i Hercegovina vjerovatno još uvijek prva zemlja svijeta po odlasku ljudi, one produktivne radne snage koja bi trebala ovu zemlju u ekonomskom smislu zadržati i vratiti na pravi kolosjek, rekao je Konaković na otvaranju Ekonomskog foruma koji se održava danas u Sarajevu.

Kako je naglasio dosta se radi na ekonomskoj diplomatiji.

– U Ministarstvu vanjskih poslova poseban akcenat stavili smo na dio ekonomske diplomatije. To je priča u kojoj se na ogroman interes i poseban potencijal stranih, ali i nama vrlo važno domaćih investitora kojima bismo trebali napraviti samo dobar ambijent i u tom slučaju postići svoj glavni cilj, a to je da mladi ljudi ostanu u Bosni i Hercegovini, a da s malo više optimizma zaintrigiramo one koji su otišli da se eventualno počnu baviti razmišljanjem da se vrate u svoju zamlju, naglasio je Konaković.

Povezani članci