Marketing X Business

Derubis pokreće proizvodnju i na tržištu Saudijske Arabije

N. D.

(Izvor: Facebook)

Derubis, proizvođač čamaca i karavana iz Bosne i Hercegovine, ulazi na tržište Saudijske Arabije osnivanjem prvog brodogradilišta i fabrike karavana za odmor u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, u okviru Ekonomskog grada kralja Abdulaha (KAEC), objavio je Aboutcampbtob.eu.

Ova ekspanzija označava značajnu prekretnicu u Derubisovoj globalnoj strategiji rasta, pozicionirajući kompaniju kao ključnog igrača u pomorskoj industriji i industriji zabave u regiji. Derubis je potpisao Joint Venture ugovor sa Zahrani Holding Group, investicijskim konglomeratom osnovanim 1975. specijaliziranim za širok spektar industrija u rasponu od građevinarstva i ugovaranja do putovanja i turizma.

Ova saradnja koristi industrijsku stručnost obje grupe kako bi se proširila na tržište luksuznih plovila i karavana, regionalno i globalno. Izgradnja prvog brodogradilišta i tvornice karavana za odmor započela je u februaru 2024. godine, što je označilo povijesni trenutak za Saudijsku Arabiju i početak Derubisovog putovanja na tržište Saudijske Arabije. Prvo brodogradilište za odmor i tvornica karavana nalazit će se unutar razvojnog područja industrijske doline King Abdullah Economic City (KAEC), koja se proteže na 185 kvadratnih kilometara duž obale Crvenog mora, gdje se nalazi luka kralja Abdulaha, koja je nazvana Najefikasniji kontejner Port Global od Svjetske banke 2021. godine.

U prvoj godini Derubis planira proizvesti 16 motornih katamarana (hibridni i električni pogon), te 240 karavana. Gledajući unaprijed, kompanija ima za cilj maksimalnu godišnju proizvodnju od 50 motornih katamarana i 480 karavana. Ovaj strateški potez usklađen je s Vizijom Saudijske Arabije 2030., planom koji ima za cilj diverzifikaciju ekonomije kraljevstva i smanjenje njenog oslanjanja na naftu.

Ulaganjem u sektore kao što su odmor i turizam, Derubis doprinosi realizaciji ciljeva Vizije 2030, podstičući ekonomski rast, otvaranje novih radnih mjesta i održivi razvoj u regiji. Brodogradilište plovila za odmor bavit će se proizvodnjom visokokvalitetnih plovila za odmor, dok će se fabrika karavana će proizvoditi najsavremenije integrisane monokok kamp prikolice po mjeri potrebe kupaca u Saudijskoj Arabiji i šire.

Bader Al Zahrani, predsjednik Zahran Holding Company, pohvalio je sporazum kao ključni korak kako bi se zadovoljile rastuće zahtjeve na tržištu rekreativnih čamaca i karavana.

– Ponosni smo što smo dio ovog revolucionarnog posla i radujemo se kultiviranju prvog brodogradilišta i fabrike karavana za slobodno vrijeme u Kraljevini Saudijskoj Arabiji. U skladu sa ciljevima Saudijske vizije 2030. da diverzificira svoju ekonomiju, tvornica i njeni poslovi imaju za cilj dalje širenje pomorskog sektora i sektora karavana u zemlji. Poslovanje unutar King Abdullah Economic City daje našem brodogradilištu i fabrici karavana idealne uslovi za procvat i zadovoljenje potreba domaćeg stanovništva u procvatu tržište jahti, za koje se predviđa da će imati složenu godišnju stopu rasta od 19,4% tokom 2022- 2028., a procjenjuje se da će veličina tržišta karavana i motornih kuća rasti na CAGR od 5,7% u odnosu na prognozirani period, komentirao je Al Zahrani.

Zadovoljni su i u bh. kompaniji.

– U Derubisu vjerujemo da dobar dizajn i vrhunski proizvodi ne prepoznaju granice. Naša posvećenost izvrsnosti ne poznaje granice, a naše širenje na tržište Saudijske Arabije je dokaz našeg uvjerenja da kvalitet i inovacije nadilaze geografska ograničenja. Ponosni smo što dijelimo istu viziju sa našim partnerom u zajedničkom ulaganju, što nas dovodi do novih visina dostignuća na pomorskom i karavanskom tržištu, poručio je Denis Kraljević, osnivač Derubis Yachts.

Povezani članci