Marketing X Business

Ermin Čengić za Marx.ba: Osiguranja u FBiH isplatila gotovo 300 miliona KM šteta građanima i privredi

N. D.

(Izvor: Privatni arhiv)

Kako kaže za Marx.ba Ermin Čengić, generalni sekretar Udruženja društava za osiguranje u FBiH, tržište osiguranja u BiH, a posebno u Federaciji BiH je stabilno, ali stalna poskupljenja, posebno onih usluga koje su vezane za rješavanje šteta svih vrsta osiguranja, mogu izazvati određene poremećaje.

– Nema nikakve sumnje da su osiguravajuća društva i industrija osiguranja u cjelini najstabilniji mogući oslonac građanima i privredi u situacijama finansijskih izazova odnosno kada se događaju nepredviđeni događaji sa posljedicama po zdravlje ljudi i imovine koju građani posjeduju. Stoga je razvoj svijesti o
važnosti korištenja usluga osiguranja od životne važnosti i za zaštitu zdravlja i vrijedne imovine pojedinaca i poslovnih subjekata. U najkraćem, ne treba očekivati da će se neko drugi pobrinuti za zaštitu građana od finansijskih gubitaka, oni sami se trebaju osigurati i rizik prenijeti na osiguravajuća društva.

Koliku podršku ovaj sektor pruža stanovništvu i ekonomiji možda najbolje ilustrira podatak da su društva za osiguranje na području Federacije BiH u 11 mjeseci (januar-novembar) 2023. godine ukupno isplatila građanima i poslovnim subjektima gotovo 300 miliona maraka po štetama svih vrsta osiguranja, uz prosječnu visinu isplaćene štete od 2.204 KM, kaže Ermin Čengić, generalni sekretar Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH, najveće strukovne udruge osiguravateljske djelatnosti u BiH.

Prema podacima Agencije za nadzor osiguranja FBiH društva sa sjedištem u Federaciji BiH i podružnice društava iz RS na području Federacije BiH u prvih 11 mjeseci 2023. godine ukupno su ostvarila 612.761.700 KM premijskog prihoda svih vrsta osiguranja. Ostvaren je porast od 10,1 posto u odnosu na tržišna kretanja u istom periodu prošle godine. Kod neživotnih osiguranja porast iznosi 11 posto sa ukupno ostvarenih 483,7 miliona KM premijskog prihoda. Kod životnih osiguranja premijski porast iznosi 6,8 posto što znači da je premija u odnosu na isti period prošle godine porasla za 8,1 milion KM i iznosila je 129 miliona KM.

Od značajnijih vrsta osiguranja, premija obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti je rasla za 8,4 posto, osiguranje cestovnih vozila (kasko) je raslo sa 18,5 posto, a zdravstveno osiguranje je raslo za 31 posto. Osiguranje od požara i elementarnih nepogoda raslo je za 12,1 posto a ostala osiguranja imovine za 19,1 posto u odnosu na isti period 2022. godine.

Porast premijskog prihoda pratio je i odgovarajući porast riješenih odnosno isplaćenih šteta pa je iznos isplaćenih šteta u odnosu na isti period 2022. godine porastao za 5,5 posto, a broj isplaćenih šteta je povećan za 13.904 komada što čini 11,4 posto šteta više nego u istom periodu prošle godine. Najviše isplaćenih šteta odnosilo se na obavezno osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, ukupno 120,3 miliona KM uz porast od gotovo 14 posto u odnosu na isti period prošle godine.

– Od ključne je važnosti da se tržišta osiguranja u dva entiteta, posebno u segmentu obaveznog osiguranja automobilske odgovornosti, harmoniziraju kako bi osiguravajuća društva na cijeloj teritoriji države radila pod istim uslovima i uz ista pravila, što trenutno nije slučaj. Veći stepen harmonizacije vodio bi i većoj zaštiti prava osiguranika te stabilnijem poslovanju osiguravajućih društava, kazao je Čengić za Marx.ba.