Marketing X Business

Samir Šibonjić, ministar privrede ZDK za Marx.ba: Mi smo kičma Bosne i Hercegovine

N. DEMIROVIĆ

(Foto: Privatni arhiv)

Samir Šibonjić, ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona je bio uspješan je privrednik i vlasnik kompanije HAS SA D.O.O, menadžer sa velikim međunarodnim iskustvom i višegodišnjim uspjehom, te dobitnik je nagrade za najbrže rastuće preduzeće, a priznanja i nagrade koje posjeduje dokazuju izvrsnost u poslu koji je obavljao u privatnom sektoru.

Funkciju ministra preuzeo je u decembru 2022. godine, a tada je bio jasan i poručio kako će zasukati rukave i boriti se da opravda ukazano povjerenje. Kako je rekao, nastavit će se boriti i raditi isto kao što se borio i radio čitav život, a mnogi se slažu da je pokazao da se radi o pravom čovjeku na pravom mjestu.

U razgovoru za Marx.ba ministar Šibonjić je govorio o iskustvima koja je stekao dugodišnjem radu u realnom sektoru, navikama, očekivanjima, izazovima, projektima…

Došli ste iz realnog sektora. Koliko Vam na sadašnjoj funkciji koristi dugogodišnje iskustvo vođenja privatne kompanije?

– Od samog dolaska na čelo Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona trudim se da svo znanje, vještine i iskustvo koje sam sticao u realnom sektoru i vođenju privatne kompanije na najbolji mogući način implementiram u svom radu i vođenju ministarstva. Radeći u realnom sektoru u Bosni i Hercegovini i inostranstvu stekao sam veliko iskustvo, upoznao veliki broj prijatelja, navikao da radim i borim se da bi postigao i ostvario svoj cilj. Kao neko ko dolazi iz privrede navikao sam na rad u kontinuitetu i mogu slobodno reći da dobro poznajem izazove i probleme sa kojima se susreću naši privrednici. Kao ministar privrede trudim se da svaki dan imam kontakte sa našim privrednicima i njihovim uposlenicima, sa udruženjima privrednika, posjetivši brojne naše firme gdje sam imao priliku razgovarati sa našim radnicima i poslodavcima. Jedan od rezutata takve saradnje je da smo se kao Ministarstvo potrudili da naši javni pozivi budu usklađeni sa njihovim preporukama.

Također, navikao sam na rad 24 sata sve dok se posao ne završi. Posebno me raduje činjenica da su uposlenici Ministarstva za jako kratko vrijeme prihvatili i prilagodili se mom načinu rada i vođenju procesa.

Kako biste definirali trenutno stanje privrede u ZDK?

– Privreda Zeničko-dobojskog kantona je kičma privrede Bosne i Hercegovine. Svima je poznato da je privreda Zeničko–dobojskog kantona jedna od najsnažnijih u Bosni i Hercegovini i regionu uporedimo li broj stanovnika i broj privrednih subjekata. Imamo jako razvijenu metalnu industriju i lideri smo u regionu u proizvodnji čelika. Također, imamo razvijenu drvnu industriju i veliki broj kvalitetnih proizvođača namještaja, a lideri smo i u proizvodnji celuloze i papira u regionu. Bilježimo veliki zamah u prehrambenoj industriji, a najveći proizvođači mesa, posebno piletine, nalaze se upravo u našem Kantonu. Nekoliko najkvalitetnijih brendova mineralnih voda nalaze se također u našem Kantonu. Naša tekstilna industrija proizvodi za najpoznatije svjetske brendove, a ujedno imamo nekoliko domaćih proizvođača koji su se kvalitetom nametnuli na domaćem i inostranom tržištu.

Ponosni smo što u Zeničko-dobojskom kantonu imamo odvažne privrednike koji su navikli da se bore i koji se ne boje da investiraju. Poznati smo po tome što imamo vrijedne i kvalitetne radnike koji tradicionalno proizvode kvalitetne proizvode. Mislim da u tom smislu, s obzirom da sam se posjetama firmama koje sam imao u proteklom period mogao sam uvjeriti, naša privreda ozbiljno konkurira nekim drugim privredno snažnim regijama u susjedstvu i šire, u smislu uvođenja novih tehnologija u proizvodnju.

Ove godine Ministarstvo za privredu ZDK izdvojilo je ponovo velika sredstva za subvencioniranje uvođenja novih tehnologija i jačanje konkurentnosti. Učiniti ćemo sve što je u našoj moći da skupa sa našim privrednicima i njihovim uposlenicima nastavimo rast i razvoj privrede Zeničko-dobojskog kantona. Želim naglasiti da smo mi Kanton koji proizvodi i stvara nove vrijednosti. Samo dodanim vrijednostima i kvalitetnim proizvodima možemo povećati obim izvoza iz našeg Kantona i cijele Bosne i Hercegovine.

Posebno nas raduje činjenica da smo 5. marta ove godine zvanično pokrenuli i otvorili najmodernij rudnik u istoriji Bosne i Hercegovine u našem Varešu u koji je do sada kompanija Adriatic Metals BH investirala preko 450 miliona KM, a koji će veoma brzo postati jedan od najvećih izvoznika iz našeg Kantona i cijele Bosne i Hercegovine. Radi se o jednoj veoma složenoj i tehonološki zahtjevnoj investiciji koja nas kao Kanton i državu ponovno vraća na mapu zanimljivih i investicijskih regija sa izvanredno velikim potencijalom.

Svaki proizvod koji prodamo vani iz Bosne i Hercegovine, koji izvezemo, za nas znači novi izvor prihoda i dodatno bogatstvo za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i sve naše građane. Svi skupa predanim radom napravili smo takvu atmosferu u našem Kantonu da naša privrede raste iz dana u dan, a posebno nas raduje rast izvoza.  Zato s ponosom možemo reći da je privreda Zeničko-dobojskog kantona stub privrede Bosne i Hercegovine, i pokretač njenog razvoja.

Šta su do sada bili prioritetni zadaci Ministrastva i na čemu se radilo?

– U našem fokusu je svaki čovjek, svaki privrednik i njegov uposlenik. Posjetio sam veliki broj naših firmi razgovarao sa našim privrednicima i njihovim uposlenicima. Skupa smo kreirali javne pozive za ono što je najpotrebnije za našu privredu u ZDK. Naši posticaji privredi usmjereni su na jačanje konkurentnosti, uvođenje novih tehnologija, pomoć u nabavci savremenih mašina i opreme za naše firme, mala i srednja poduzeća, naše obrte, stare i tradicionalne zanate, kao i startup preduzeća –  svima smo se maksimalno posvetili.

Dalje, kroz program beskamatnih kredita obezbijedili smo finansiranje kredita u iznosu od 8,5 miliona maraka za naša mala i srednja poduzeća. Ulažemo velika sredstva u naše industrijske zone i pomažemo izgradnju infrastrukture u postojećim, i izgradnju novih industrijskih zona. Ove godine smo također izdvojili sredstva sa kojima ćemo u općini Breza izgraditi novu savremenu pijacu. Koja će imati sve potrebne uvjete za prodaju i skladištenje proizvoda naših domaćih proizvođača hrane.

Šta će biti u fokusu u periodu pred nama?

– Nastavljamo još snažnije raditi na podršci rastu i razvoju naše privrede. Mišljenja sam da privreda našeg Kantona nije dovoljno prezentovana kako domaćoj tako i međunarodnoj javnosti.  Uraditi ćemo video produkcije, prezentacije naših gradova i industrijskih zona s kojima raspolažemo. Želimo pomoći domaćim i stranim investitorima da što lakše investiraju u naš Kanton. Cilj nam je da javnost upoznam sa našim privrednim potencijalima, da predstavimo naše firme da one najuspješnije istaknemo i damo im na važnosti. Privrednicima moramo dati dodatnu snagu da osjete da mi kao Ministarstvo privrede maksimalno stojimo uz sve naše privrednike.

Također ćemo raditi promociju proizvoda koji dolaze iz Zeničko-dobojskog kantona. Ove godine uz naš Tešanjski sajam privrede, pokrenut ćemo ponovo naš najpoznatiji sajam privrede ZEPS koji će ponovo u najljepšem svjetlu otvoriti vrata naše privrede najvećim domaćim i stranim firmama koje će moći da se predstave našoj domaćoj i stranoj publici. Očekujem posjetu desetina hiljada gostuju kao i veliki broj izlagača.

Koliko Ministarstvo polaže na poticaje i razvoj malih i srednjih preduzeća?

– Naši poticaji privredi usmjereni su u jačanje konkurentnosti, uvođenje novih tehnologija, pomoć u nabavci savremenih mašina i opreme za naše firme, mala i srednja poduzeća, naše obrti, stari i tradicionalne zanate, kao i startup preduzeća svima. Također, želim naglasiti da ćemo ove godine izdvojiti preko 600.000 KM za učešće naših firmi na međunarodnim i domaćim sajmovima i manifestacijama. Ulažemo velika sredstva u naše industrijske zone i pomažemo izgradnju infrastrukture u postojećim i izgradnju novih industrijskih zona.

S ponosom ističemo da smo prošle godine imali rekordan iznos poticaje za privredu u iznosu od 8,2 miliona dok ove godine planiramo također rekordan iznos poticaja od 9,4 miliona maraka. Mi znamo da se svaka marka koju uložimo u poticaje našoj privrede desetorostruko vraća. Trudimo se da budemo najbolji poslovni partner svakom našem privredniku.

Kako gledate na trenutnu investicijsku klimu u Kantonu?

– Naš Kanton je poznat kao mjesto gdje žive vrijedni ljudi koji godinama ne čekaju da im neko nešto da već se bore i vrijedno rade. Naši najveći investitori do prošle godine bili su domaći investitori sa preko 80 posto učešća. Sada možemo reći da sa investicijom od 450 miliona KM u rudnik u Varešu kompanije Adriatic Metals, a koja će u konačnici biti oko 1 milijarde maraka i ujedno najveća investicija u regionu u posljednjih 30 godina. Također imamo najavljenu novu investiciju od strane Natron Hayata u Maglaja u iznosu preko 120 miliona KM.  

U toku je veliki broj investicija u obnovljive izvore energije u našem Kantonu sa akcentom na solarnu energiju gdje je pokrenuto preko 340 novih proizvođača. Mi stvaramo uvjete za dolazak novih i očuvanje postojećih investitora.

Postali smo mjesto zasigurno najpoželjnije ne samo u Bosni i Hercegovini nego u čitavom regionu. Mi imamo prostor 3.344 kvadratna kilometara, oko 30 industrijskih zona, velika prirodna bogatstva, jako dobru uvezanu infrastrukturu, sa izvanrednom željezničkom i putnom komunikacijom.

Trenutno se u našem Kantonu gradi šest dionica autoputa koridora Vc, a najbolji pokazatelj našeg privrednog uspjeha jeste činjenica da smo u ziboru Financial Timesa najpoželjnijih gradova za investitore u top 10 ovogodišnej liste Evropskih mikrogradova na kojoj se nalaze dvije naše općine – Tešanj na četvrtom i Kakanj na sedmom mjestu. Obje ove općine su identifikovane kao najuspješnije i najperspektivnije evropske u privlačenju investicija u ovom dijelu Evrope.

Tako da zasigurno možemo reći da je Zeničko-dobojski kanton mjesto gdje će se investitori osjećati sigurno, zadovoljno i sretno. Mi smo regija u ovom dijelu Evrope u koju je najbolje investirati. Mi smo u srcu Bosne i Hercegovine. Kod nas investitori ne čekaju nego mu mi nudimo rješenja i stalnu pomoć.

Kako se kanton planira nositi s pitanjima ekološke održivosti?

– Iako ekologija nije u direktnom nadzoru našeg Ministarstva, mišljenja smo da je jako bitno i raduje nas što veliki broj naših privrednih subjekata ulaže u obnovljive izvore energije, razmišljaju i djeluju u pravcu zaštite okoliša i ušteda energije. Mi im u tom pogledu stojimo na raspolaganju.  

Kako gledate na ono što bi na ekonomskom planu mogao donijeti bh. status kandidata ua EU?

Privreda Zeničko – dobojskog kantona već dugo vremena posluje sa EU i u skladu sa evropskim standardima. Raduje nas činjenica da je naša zemlja Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za EU. Iskreno se nadam da ćemo što prije imati mogućnost pristupa EU fondovima kako bi naša privreda bila više konkurentna. Nama je bitno da naši proizvodi koji dolaze iz Bosne i Hercegovine mogu nesmetano da ulaze na tržište EU.

Jako nam je važno da dobijemo mogućnost plasmana svih naših proizvoda a posebno mesa, mesnih prerađevina i mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU. Bosna i Hercegovina ima mnogo toga ponuditi od naših proizvoda građanima evropskih zemalja. Također, najvažnije je da će veći broj investicija doći u našu zemlju zahvaljujući ulasku Bosne i Hercegovine u EU i NATO.

sarajevo tourism sumit vertical banner
Partneri

Povezani članci