Marketing X Business

Kako izgledaju prvi koraci carsharinga u BiH

Bloomberg Adria

(Foto: e-go)

Električna vozila postaju popularnija zbog brojnih prednosti u odnosu na vozila s benzinskim i dizel motorima. Uvoz električnih i hibridnih automobila u Bosni i Hercegovini raste, a infrastruktura za punjenje se unapređuje. Kompanija e-GO Pure Motion, koja je pionir elektromobilnosti na našem tržištu, nudi ekološki održivo rješenje smanjujući potrebu za posjedovanjem automobila.

Senad Misimović, direktor kompanije e-GO Pure Motion, za Bloomberg Adriju kaže kako e-GO carsharing nije samo segment javnog prevoza, već predstavlja potpuno novi pristup vožnji – održiv, ekološki prihvatljiv i prilagođen potrebama modernog društva.

Međutim, Misimović naglašava da je vizija kompanije promovisati svijest o korištenju električnih vozila kako među korisnicima tako i prema poslovnim partnerima i potaknuti ih da razmišljaju o alternativama poput carsharinga umjesto korištenja vlastitih vozila.

– Carsharing je prilika jer je cijena adekvatna usluzi, parking je rezervisan, korisnička služba prati čitav tok vožnje i uvijek je na usluzi. Mi želimo definitivno da što veći broj korisnika proba električna vozila, kaže Misimović.

Električna vozila donose niz prednosti u usporedbi s vozilima s unutarnjim sagorijevanjem. Ekološki gledano, ona pružaju značajno smanjenje emisija štetnih plinova tokom vožnje, čime doprinose očuvanju okoliša i smanjenju onečišćenja zraka. Osim toga, smanjenjem ovisnosti o fosilnim gorivima, električna vozila igraju ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

Ekonomski, vožnja električnih vozila je jeftinija zbog nižih troškova punjenja i održavanja, što ih čini atraktivnijim izborom za mnoge vozače. Tehnički gledano, električna vozila nude visoku učinkovitost, brzi odziv na ubrzanje te manje vibracija i buke tokom vožnje.

Carsharing nije konkurencija alternativnim prevozima taksiju ili rent-a-car uslugama. U tom kontekstu misija carsharinga je olakšati  život porodicama i pojedincima kroz praktične i ekološki osviještene alternative. Od starta projekta u junu prošle godine vozila su bila dostupna samo u Kantonu Sarajevo. U narednim mjesecima korisnici će moći voziti do Konjica, Mostara, Olova, Kaknja, Zenice, s tim da vozila moraju biti vraćena na neku od označenih lokacija u Kantonu Sarajevo.

Pored KS, veliki potencijal za širenje vide u gradovima poput Banje Luke i Tuzle. Do sada imaju tri vrste vozila – Renault Twingo e-Tech, Peugeot e208 i VW ID.3. Veliki potencijal vide i u pravnim licima, koja već pokazuju interesovanje da podstaknu svoje zaposlenike da koriste drugačije vidove prevoza. Umjesto plaćanja voznog parka bez sigurnosti održavanja i pomoćne službe, e-go car mogu dobiti mnogo povoljnije uz potpunu korisničku podršku.

U protekloj godini, Bosna i Hercegovina je zabilježila porast uvoza električnih i hibridnih automobila, uz istovremeno unapređenje infrastrukture za njihovo punjenje. Prema podacima koje je dostavila Uprava za neizravno oporezivanje BiH, tokom 2023. godine uvezeno je 240 električnih automobila, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

U februaru ove godine usvojena je Odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa za uvoz novih električnih i hibridnih automobila do kraja 2024. godine. Ova odluka praktično produžuje razdoblje važenja prethodno donesene odluke u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi BiH, te će imati značajan utjecaj na tržište vozila.

Mreža punjača

Mreža punjača je ključni dio strategije kompanije koja se neprekidno prilagođava potrebama tržišta. Misimović ističe da bez adekvatne infrastrukture disperzije mreže punjača poslovanje ne može biti održivo. Stoga, iako je izgradnja mreže punjača skup i dugotrajan proces, ultimativno se mora raditi na kontinuiranom širenju mreže punjača kako kvantitativno tako i kvalitativno.

– Nije uopšte jednostavno postaviti punjače – u bilo kojoj državi, ne samo u BiH. Mnogo je prepreka, ali smo naišli na jedan optimalan odgovor institucija, u nekim slučajevima iznimno korektan odgovor institucija. Bili smo uporni i rezultat toga je da već imamo respektabilnu mrežu punjača u KS”, kaže Misimović. 

Trenutno na području države postoje samo dva superbrza punjača od 150 kw.

– Plan je da osim AC punjača od 22KW intenzivno istražujemo mogućnosti za postavljanje brzih DC punjača od 50KW, naglašava.

Povećanjem broja punionica neminovno će doći i do povećanog broja uvoza električnih vozila i korištenja ovih automobila u privatne svrhe.

– Mi na taj način, osim što pružamo uslugu carsharinga, dajemo razlog korisnicima koji žele imati vlastita vozila da kupuju upravo električna vozila, jer mogu računati na ozbiljnu mrežu punjača i perfektnu korisničku podršku, tvrdi Misimović.

Potrebne olakšice 

Unatoč izazovima, e-GO Pure Motion  radi na proširenju svog utjecaja i prilagođavanju novim generacijama. Misimović vjeruje da je podrška institucija ključna za daljnji razvoj elektromobilnosti te zagovara olakšice pri uvozu električnih vozila kako bi se promovisala održiva alternativa. Svako tržište funkcioniše na temelju ponude i potražnje, pri čemu institucije vlasti igraju ključnu ulogu da podstaknu kupovinu električnih vozila.

– Hitno nam trebaju olakšice pri uvozu da se našim građanima pruži razlog da se odluče za kupovinu električnih vozila i podrže elektromobilnost u svom i u kolektivnom interesu, navodi on.

Vjeruje da bi uz pomoć olakšica i adekvatnih zakona bh. tržište moglo doživjeti procvat u prodaji električnih automobila. No, izražava zabrinutost zbog mogućih lobija koji nisu zainteresovani za afirmaciju električnih vozila.

Podrška ženama

Ciljna grupa su korisnici u dobi od 19 do 39 godina, s posebnim naglaskom na uključivanje žena. Veliki potencijal vide u ohrabrivanju žena da koriste carsharing usluge. Kako kaže Misimović, postoji mnogo razloga zbog kojih se žene trebaju odlučiti da voze električno vozilo upravo kada im to treba – da imaju rezervisana parking mjesta i da su potpuno sigurne jer imaju na raspolaganju korisničku podršku.

– Učinit ćemo sve što je potrebno da kroz različite vidove promocija ciljano prema ženskoj populaciji ohrabrimo žene da koriste carsharing uslugu, zaključuje Misimović. 

Povezani članci