Marketing X Business

Eurostat: Emisije gasova staklene bašte u ekonomiji EU manje za četiri posto

Marx.ba

(Foto: X)

Emisije gasova staklene bašte u ekonomiji Evropske unije u četvrtom kvartalu 2023. godine, procjenjene su na 897 miliona tona ekvivalenta ugljen-dioksida (CO2), što je smanjenje od četiri posto u poređenju sa istim kvartalom 2022, objavio je Eurostat.

Kancelarija EU zadužena za statistiku ističe da je do pomenutog smanjenja u posljednjem tromesječju prošle godine došlo prije svega zahvaljujući privrednim sektorima kao što su snabdijevanje električnom energijom i gasom (smanjenje za 17,2 posto) i proizvodnja (3,1 posto).

U saopćenju se navodi da su emisije po domaćinstvima ostale gotovo stabilne. Emisije gasova staklene bašte smanjene su u 22 zemlje Evropske unije, a najviše u Estoniji (23 posto), Bugarskoj (17) i Finskoj (9,0 posto).

Bruto domaći proizvod (BDP) EU ostao je, pritom, stabilan, bilježeći samo mali porast (0,2) u četvrtom kvartalu 2023. u poređenju sa istim kvartalom 2022. godine.

Eurostat ističe da su, od 22 članice Evropske unije za koje se procjenjuje da su smanjile svoje emisije, njih deset zabilježilo i pad BDP-a: Estonija, Finska, Švedska, Njemačka, Austrija, Irska, Latvija, Litvanija, Nizozemska i Luksemburg. Mađarska je održala BDP na istom nivou uz smanjenje emisija.

Procjenjuje se da su preostalih 11 zemalja EU (Bugarska, Belgija, Češka, Danska, Italija, Španija, Francuska, Poljska, Portugal, Rumunija i Hrvatska) uspjele da smanje emisije, uz istovremeni rast svog BDP-a.

Povezani članci