Marketing X Business

Evo kako su evropski izbori utjecali na berze: Euro bilježi velike fluktuacije

Marx.ba

(Foto: Canva)

Na azijskim berzama u utorak se trgovalo oprezno, pri čemu su vodeći berzanski indeksi imali različite predznake, dok investitori u cijenu imovine uračunavaju novu političku neizvjesnost u Evropi nakon što je EU parlament skrenuo više udesno, a ankete u vezi francuskih izbora oživjele brigu oko kohezije u tom bloku.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko 7.00 sati bio je u minusu 0,5 posto. Istodobno, Japanski Nikkei i južnokorejski Kospi porasli su oko 0,3 posto, dok su kineske berze u minusu za otprilike 1,2 posto.

Kurs eura, francusko tržište dionica i državne obveznice bilježe velike fluktuacije cijena dok investitor procjenjuju hoće li desnica ponoviti svoj uspjeh na francuskim izborima krajem mjeseca te koliki će utjecaj krajnje desne stranke imati u novom sastavu EU parlamenta nakon netom provedenih izbora.

Prinosi po evropskim obveznicama su porasli, jer se investitori povlače iz rizičnijih vrijednosnica poput dionica u sigurnije, kao što je državni dug, pri čemu je razlika u prinosima između francuskih i njemačkih obveznica znatno porasla nakon što je najnovije istraživanje javnog mnijenja sugeriralo da bi krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje mogla pobijediti na privremenim izborima u Francuskoj, iako ne s apsolutnom većinom.

Tržišta nisu znatnije reagirala na Appleovu dugo očekivanu AI strategiju, koja integrira “Apple Intelligence” tehnologiju na više njegovih aplikacija. Cijena dionice Appleove dionice oslabila je 0,3 posto u elektroničkom trgovanju.

Također, za nove smjernice investitori očekuju podatke o inflaciji u SAD, koji će biti objavljeni u srijedu, te zaključke s dvodnevnog zasjedanja Feda, s fokusom na to koliko će ove godine američka centralna banka sniziti kamatne stope. Tržišta procjenjuju da su šanse da Fed ove godine popusti monetarnu politiku svega 38 posto, piše Tportal

Povezani članci