Marketing X Business

Evo šta će se dogoditi ako svako jutro popijete čašu vode s limunom

Marx.ba

(Izvor: X)

NUčno je dokazano kako čaša vode s limunom ujutro ima itekako puno benefita za tvoje zdravlje – tačnije, ovaj jednostavan napitak učinit će čuda za tvoj organizam. Zato, nije loše promisliti o tome da promijenite svoj jutarnji ritual te da čaj ili kafu zamijenite vodom s limunom. Hoće li voda biti topla ili hladna ovisi o ukusu, doduše, želudac će bolje podnijeti mlaku vodu, ali ljeti nešto hladnija voda više paše kao osvježenje.

Ako želite još “moćniji” napitak, u čašu vode s limunom naribajte i malo đumbira. Ova će biljka intenzivnog okusa dobro djelovati na vaš imunitet i dati ti još više energije.

Evo pet dobrih razloga zašto bi se trebalo promijeniti svoje navike i nakon ustajanja najprije popiti veliku čašu vode s limunom.

Anti-aging učinak

Ovaj običan napitak izvrsno će djelovati na vaše lice. Oni koji počnu konzumirati vodu s limunom, vrlo brzo će primijetiti da koža izgleda svježije i blistavije. Naime, zahvaljujući C vitaminu, imat ćete manje bora i nepravilnosti na koži, jer limun ima snažan anti-age učinak.

Mršanje

Konzumiranje vode s limunom na prazan želudac pomaže i kod mršanja. Ovo je jednostavan da se podrži proces skidanja viška kilograma. Razlog je pektin, prirodni regulator holesterola. Naime, limun je bogat nutrijentima i vitaminima, a također spada u voće koje sadrži najviše pektina. Pektin pomaže jer stvara brži osjećaj sitosti.

Bolji imunitet

Limun je bogat C vitaminom, a zbog toga je voda s limunom “booster” našeg imuniteta. Ovo je posebno korisno u doba viroza i prehlada, ali najbolje je naviku pijenja tople vode s limunom održavati tokom cijele godine. Vitamin C iz limuna pomaže i u periodu nakon prehlade jer ubrzava oporavak. Zahvaljujući vodi s limunom koja ima antioksidativna svojstva osjećat ćete se brže ponovno fit!

Zdraviji mozak

Najčešće se fokusiramo na to kako je voda s limunom dobra za naše tijelo, a pri tom zaboravljamo da je također odlična i za naš mozak. Naime, istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Journal of Alzheimer’s Disease pokazala je da limun može spriječiti ozbiljan mentalni pad povezan s Alzheimerovom bolešću i demencijom. Ovo istraživanje dokazuje kako održavanje potrebnog nivoa vitamina C u organizmu štititi od kognitivnog propadanja povezanog sa starenjem.

Napitak za detoks

Voda s limunom izvrstan je izbor i za detoks organizma. Napitak ima ovaj učinak na tijelo zahvaljujući spomenutom pektinu koji štiti od oboljenja srca i krvnih sudova, potiče rad gušterače i proizvodnju žući, ali poboljšava i rad probave. Također, crijeva će raditi bolje i zahvaljujući vlaknima kojima je limun zaista bogat. Budete li pili vodu s limunom svaki dan sigurno je da nećete imati problema sa zatvorom ili nadutošću. Osjećat ćete se poletnije i imati više energije.

Povezani članci