Marketing X Business

Toyota objavila rast proizvodnje i prodaje, hibridi vodeća snaga

Marx.ba

(Izvor: Toyota)

Japanska kompanija Toyota Motor objavila je da je globalna proizvodnja njenih vozila porasla za sedam posto u januaru, označavajući porast u odnosu na prethodnu godinu 13. mjesec zaredom jer je proizvođač automobila imao koristi od velike potražnje u SAD.

Proizvodnja u januaru porasla je na 740.332 vozila, dok je prodaja širom svijeta porasla za oko 11 posto u odnosu na godinu ranije pošto je rast na inostranim tržištima kao što su Sjedinjene Američke Države nadoknadio pad prodaje u Japanu. Obe brojke uključuju luksuzni brend Lexus.

Prodaja u SAD za mjesec dana porasla je za 23 posto, dok je u Evropi porasla za dva posto, nadoknadivši oštar pad domaće prodaje od 14 posto.

Dok je prodaja u Kini skočila za 39 posto, rast je djelimično bio posljedica odluke dilera koji su prodavali automobile više dana nego prošle godine zbog promjena kalendara vezanih za kinesku Novu godinu. Toyota je objavila da je konkurencija u Kini nastavila da se intenzivira.

Skoro dvije petine vozila najvećeg svjetskog proizvođača automobila po količini prodatih u januaru bili su benzinsko-električni hibridi.

Povezani članci