Marketing X Business

Bečki aerodrom se širi: U veću funkcionalnost i vrhunski ugođaj ulaže se 420 miliona eura

Marx.ba

(Izvor: Pinterest)

Aerodrom Beč nije samo važno austrijsko saobraćajno čvorište, već i najveći poslodavac na istoku Austrije te vodeće preduzeće Donje Austrije. Broj putnika u stalnom je rastu, kvaliteta usluge oduvijek je na zavidnom nivou, a sada je red i da infrastruktura terminala dostigne najviše standarde na međunarodnoj razini. Aerodrom proširuje terminal 3. Za to mu na raspolaganju stoji 420 miliona eura, a radovi su već u toku.

Željno iščekivano proširenje odgovarat će površini od čak deset nogometnih terena, tačnije prostoru površine 70.000 metara kvadratnih. Ondje će niknuti više od 30 novih ugostiteljskih i trgovačkih objekata, putnički saloni, nova zona sigurnosnog pregleda s najsavremenijom tehnologijom, kao i 18 novih izlaza za autobuse za letove unutar i izvan schengenskog prostora. Pripremni radovi počeli su u septembru prošle godine, a od ovog mjeseca je izgradnja intenzivirana.

Novo proširenje će omogućiti i bolju vezu između svih područja terminala, odnosno između izlaza C, D, F i G, čime će presjedanje biti znatno olakšano. Moderne trgovine i restorani putnike će oduševljavati najprestižnijim austrijskim i međunarodnim brendovima, a cijeli će južni produžetak odisati ljepotama austrijske elegancije i bečke secesije.

Michaela Ludwiga, gradonačelnika grada Beča raduje daljnji razvoj i širenje infrastrukture terminala jer, kako i sam kaže, mnogi posjetitelji ovog divnog grada u njega stižu avionom. Prošle je godine spomenuti aerodromom prošlo 29,5 miliona putnika, a taj je poveći broj drugi najbolji rezultat u historiji ovog aerodroma.

Održivost je također bitna stavka nadogradnje koja će se temeljiti na najnovijim tehnološkim standardima, poput visoko izolacijske fasade, optimirane toplinske izolacije i vrlo učinkovitih sistema sa slobodnim hlađenjem. Opskrba električnom energijom djelomično će dolaziti iz vlastite fotonaponske proizvodnje aerodroma, a od 2024. godišnje će se proizvoditi oko 50 miliona kilovatsati solarne energije.

Prilikom osmišljavanja i izgradnje ovog velebnog zdanja Beč se oslanja na visok nivo stručnosti koristeći digitalizaciju i informacijsko modeliranje zgrada koje omogućuje praćenje cjelokupnog procesa izgradnje iz dana u dan, osiguravajući istodobno usklađenost troškova i radnog rasporeda kako bi se sve dovršilo do 2027. godine. Aerodrom Beč tako će ponosno moći stati uz bok najboljim zračnim lukama današnjice, piše Seebiz.

Povezani članci