Marketing X Business

Evropa svake godine treba dodati 30 gigavata energije vjetra kako bi dosegla ciljeve za 2030. godinu

Marx.ba

(Izvor: CarBuzz)

Evropsko udruženje industrije vjetra Wind Europe (WindEurope) objavilo je da bi Evropska unija svake godine trebala dodati 30 gigavata energije vjetra kako bi dosegla ciljeve postavljene za 2030. godinu.

Prema podacima Wind Europe, prošle je godine EU dobila 14 gigavata novih kopnenih vjetroelektrana te još tri gigavata iz offshore vjetroelektrana, što je nešto više nego 2022. godine.

Najviše novih vjetroelektrana izgrađeno je u Njemačkoj, a zatim u Nizozemskoj i Švedskoj.

Lani je 19 posto električne energije proizvedene u Evropi dobiveno iz energije vjetra. Hidroelektrane su proizvele 13 posto, solarna energija osam, a biomasa tri posto. Sveukupno, 44 posto električne energije proizvedene 2023. dobiveno je iz obnovljivih izvora.

Prema procjeni Međunarodne agencije za energiju, u periodu od 2024. do 2028. godine u Evropi će se godišnje instalirati 23 gigavata nove vjetroelektrane.

Mjere predviđene EU paketom energije vjetra i Evropskom poveljom o vjetru pridonijet će povećanju godišnje izgradnje vjetroelektrana i jačanju evropskog lanca opskrbe energijom, navodi se u saopćenju organizacije Wind Europe, ističući da je provedba na nacionalnom nivou najvažnija.

Ključne radnje uključuju daljnje pojednostavljenje izdavanja dozvola, poboljšanja u dizajnu dražbi za izgradnju novih vjetroelektrana i državnu finansijsku podršku za proizvodnju vjetroturbina i izgradnju ključne infrastrukture, saopćio je Wind Europe.