Marketing X Business

Evropska centralna banka će sačekati do juna sa smanjenjem ključnih kamata

Marx.ba

(Izvor: Društvene mreže)

Evropska centralna banka (ECB) zadržala je u četvrtak nepromenjene kamatne stope na četvrtom uzastopnom sastanku, iako su kreatori monetarne politike primijetili napredak koji je postignut u njihovoj borbi protiv visoke inflacije.

Depozitna stopa ostala je na četiri posto, najviša u historiji ECB dugoj dvije i po decenije. Zvaničnici razmatraju koliko brzo mogu da smanje kamatne stope, ali ističu da im je potrebno više dokaza o usporavanju rasta cijena. Za sada snažan rast plaća održava pritisak na domaće cijene, saopštila je banka.

Zbog dosadašnjeg uspjeha u usporavanju bazne inflacije, „mi smo sigurniji, ali nismo dovoljno samouvjereni i očigledno nam je potrebno više dokaza“, rekla je predsednica ECB Christine Lagarde.

Prošlog mjeseca godišnja stopa inflacije u eurozoni usporila je na 2,6 posto, približavajući se cilju centralne banke od dva posto. Ipak, kreatori politike u banci, koja određuje kamatne stope za 20 zemalja koje koriste euro, bili su oprezni u pogledu prebrzog smanjenja stopa i pojačavanja inflatornih pritisaka.

Sa novim prognozama koje ukazuju na nižu inflaciju i rast, kreatori politike ECB u četvrtak su nagovijestili da se pripremaju za prvo smanjenje kamatnih stopa, vjerovatno u junu, pod uslovom da dolazeći podaci, posebno o platama, potvrđuju taj trend, prenosi Reuters.

– Nismo razgovarali o rezovima na ovom sastanku, ali tek počinjemo da razgovaramo o povlačenju našeg restriktivnog stava, rekla je predsjednica ECB.

Ona je nagovijestila da će se to vjerovatno dogoditi na sastanku 6. juna, jer će do tada biti objavljeni podaci o plaćama za prvi kvartal.

ECB će u međuvremenu održati još jedan sastanak 11. aprila, kada će se, prema rečima Lagarde, znati malo više, ali će se u junu znati „mnogo više“. Predsjednica ECB istkala je da inflacija opada prema ciljanih dva posto i da se sada očekuje da će u naredne dvije godine biti niža nego što se očekivalo prije nekoliko mjeseci.

U novim kvartalnim ekonomskim projekcijama, ECB je smanjila svoju prognozu rasta cijena u ovoj godini sa 2,7 na 2,3 posto i saopštila da očekuje da će inflacija opasti na 1,9 procenata u ljeto 2025. godine i da će ostati na tom nivou do kraja 2026. godine.

Lagarde je izrazila opreznost, ističući da je potrebno više dokaza prije nego što ECB snizi stope.

Povezani članci