Marketing X Business

Evropska investiciona banka: Filijale banaka u centralnoj i jugoistočnoj Evropi sve profitabilnije

Marfx.ba

(FOto: EIB/Facebook)

Evropska investiciona banka (EIB) objavila je danas najnovije rezultate Ankete o kreditiranju banaka u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi u kojoj su banke navele da je njihova profitabilnost u tom regionu u poređenju s ukupnim poslovanjem grupe poboljšana, pri čemu su filijale tamo u prosjeku profitabilnije od njihovih matičnih banaka.

Na pitanje o njihovim dugoročnim strategijama, 58 posto “prekograničnih” bankarskih grupa je pokazalo spremnost da selektivno prošire ili održe isti nivo poslovanja u regionu JIE.

Kvalitet kredita u regionu se također poboljšava. Nakon pada u 2023., predviđa se da će se koeficijenti nekvalitetnih kredita nastaviti smanjivati ​​u različitim zemljama te regije u 2024., prenosi Fena.

Banke očekuju povećanu potražnju klijenata za kreditima u svim kategorijama, pri čemu se očekuje najveći rast potražnje za hipotekama, a oporavak korporativnih investicija nakon perioda sporog rasta.

Očekuje se da će se pooštravanje ponude kredita početkom 2022. uzrokovano sukobom u Ukrajini, inflacijom i višim kamatnim stopama uskoro završiti snažnim poboljšanjima u svim segmentima, posebno za hipoteke i potrošačke kredite.

Banke u regionu navele su poboljšanje tržišnih izgleda i bolje uslove finansiranja kao faktore koji doprinose ublažavanju kreditnih standarda, signalizirajući povećanu spremnost banaka da daju kredite svojim klijentima.

Povezani članci